In de rij staan voor een attractie.
Volledig scherm
In de rij staan voor een attractie. © ANP

Het leven is een pretpark geworden

COLUMNIs dit nu het nieuwe normaal, vraag ik me hardop af als ik met mijn handen in de tuinaarde sta te wroeten. Tot voor corona kon ik nog net een viooltje van een vlijtig liesje onderscheiden, nu sta ik – in vol ornaat met aardbeimotief-handschoenen aan – een Sanvitalia procumbens te verpotten. 

Om daarna vrijwíllig ook maar meteen het onkruid tussen de tegels weg te halen. Het moet niet gekker worden. Of normaler.

‘Dit is toch niet normaal!’, roept een meisje van een jaar of twintig als ze ergens halverwege de Hoofdstraat in de rij moet aansluiten om naar binnen te kunnen bij de Zara. 

Sanne Heymann

Columnist Sanne Heymann was jarenlang de drijvende kracht achter het Veenendaalse stadsstrand. Ze verwondert zich over alles wat er in groeistad Veenendaal gebeurt.
Klik voor eerdere columns

De mensen voor haar verblikken of verblozen niet. Die hebben zich er al bij neergelegd dat fysiek shoppen de komende tijd zal voelen als een uitje naar de Efteling in het hoogseizoen. Alleen dan zonder leuke foto als herinnering.

Een herinnering die je op weg naar de vuilstort overigens wél krijgt. ‘Dit is toch niet normaal?’, tweette een Veenendaler afgelopen week onder een foto van deze krant. ‘Aan opruimwoede van de inwoners van Veenendaal en Ede komt geen einde’, wordt er bericht.

En inderdaad, ik zie een hele stoet auto’s als botsautootjes in de rij staan voor de milieustraat. Er zijn zelfs bordjes geplaatst waarop de wachttijd tot de verlossende containers staat aangegeven.

Wederom kan ik een pretpark associatie niet onderdrukken. Paaarapa paaarapa vuilstortjaaa! Paaarapa paaarapa paaa!

Ondertussen is na het zorgvuldig bewateren van mijn Sanvitalia procumbens de post binnengekomen. In één van de enveloppen zitten twee online bestelde mondkapjes met een kek motiefje. 

Nieuwsgierig probeer ik ze voor de spiegel uit. ‘Ziet er niet eens heel abnormaal uit’, denk ik bij mijzelf. Totdat ik mijn wederhelft keihard hoor lachen. ‘Je lijkt wel een Laaf uit de Efteling!’

Het leven is een pretpark geworden. Met ons als grootste attractie.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal