Volledig scherm
De actie voor Jan van Sywert van Lienden. © Eigen foto

Inzameling voor verstandelijke beperkte Jan die bonus misloopt: wildvreemden bieden hulp aan

Het verhaal van de licht verstandelijk gehandicapte Jan uit Veenendaal die zijn bonus in moet leveren, maakt veel los op social media. Wildvreemden en bekende Nederlanders willen iets voor hem doen. Zelfs het beschimpte UWV baalt van de gevolgen voor Jan.

Zo is DWDD-gast Sywert van Lienden een actie gestart onder de hashtag #sinterjan, die weer de steun krijgt van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP.

De 32-jarige Veenendaler krijgt binnenkort een bonus bij de supermarkt waar hij werkt omdat hij daar jubileert. Maar dat bedrag mag hij direct inleveren vanwege zijn Wajong-uitkering. 

Dat schoot zijn bewindvoerder, Kees den Oudendammer uit Veenendaaal, in het verkeerde keelgat. Hij stuurde een ingezonden brief. ,,Daar krijg ik veel reacties op, veel mensen willen iets voor hem doen", vertelde hij woensdag.

Actie voor Jan
Het verhaal van Jan roept veel reacties op. Zo is Sywert van Lienden een actie begonnen om geld in te zamelen voor Jan die van zijn bonus graag een laptop of tablet wil kopen voor zijn grote hobby: treinen. 

Van Lienden, politiek activist en spreker, heeft opgeroepen om op deze 5 december geld in te zamelen voor Jan onder de noemer #sinterjan.

De vraag is of Jan dat geld ook kan houden of dat die dat bedrag ook niet in moet leveren. Van Lienden meldt op Twitter dat het plan is om via een derdenrekening te werken zodat de laptop in ‘bruikleen’ gegeven kan worden aan Jan. Dan krijgt de Veenendaler verder geen ‘gedoe’ met het UWV.

De site Geenstijl heeft de oproep voor de inzamelingsactie ook geplaatst. Oud-fractievoorzitter Coby van den Heuvel van D66 in Veenendaal reageert op Twitter: Serieus? Dat moeten we niet willen.’

Rianne Meijer, werkzaam voor andere het blad Linda, heeft zelfs een gedichtje gemaakt op Twitter: Jan doet al jaren enorm zijn best maar zijn feestje wordt door het UWV verpest. Doneer allemaal vooral wat geld. Voor een laptop voor deze held.

Ook Jan Breur van de Veenendaalse SP uit kritiek. ‘Bij een jubileum hoort een cadeautje. Dat is de menselijke maat’, meldt hij op twitter en op de site van de SP Veenendaal

‘Als instanties vervolgens die cadeautjes afpakken, is de menselijke maat ver te zoeken. Als de wet vereist dat cadeautjes worden afgepakt, is de wet onfatsoenlijk. Hoog tijd voor verandering!’, aldus Breur.

UWV baalt ook

Nogal wat mensen vallen over het UWV heen, en vooral op Facebook is de kritiek soms hard. Woorden als walgelijk en ‘schooiers’ vliegen over social media maar die uitkeringsinstantie kan er zelf niets aan doen, meldt een woordvoerder. 

,,De regeling kan helaas een vervelende uitwerking hebben zoals in dit geval", vertelt een woordvoerder van het UWV. ,,Er ligt een voorstel in de Eerste Kamer dat misschien een oplossing kan bieden voor hem. In het voorstel is een nieuwe uitkeringsregeling vormgegeven waarbij extra inkomsten, zoals een bonus, leiden tot een hoger inkomen.” 

Het UWV laat nog uitzoeken of een schenking van een laptop of een apparaat in bruikleen wel een optie is voor Jan. Van Lienden verwijst daar ook naar, maar Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP - die de actie voor Jan van harte ondersteunt - waarschuwt wel dat een die nieuwe wet niet direct de oplossing is: 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement