Volledig scherm
De dating app Kik. © .

Jonge Veenendalers blijven in cel na beroving mannen via dating app

VEENENDAAL / RHENEN - Twee Veenendalers die vastzitten op verdenking van overvallen blijven de komende maanden in de cel. De verdachten zouden twee mannen hebben beroofd nadat ze een afspraak maakten via een dating app. De rechtbank in Utrecht heeft deze week het voorarrest verlengd. De rechtbank vindt deze beroving zo schokkend dat de jonge verdachten in de cel moeten blijven.

De mannen hadden met hun slachtoffers contact gelegd via de datingapp ‘Kik’. Het OM heeft onderzoek gedaan naar de Canadese server achter deze app. De officier liet op de zitting weten dat hij een rechtshulpverzoek heeft gedaan, maar dat de Canadese server alle bestanden van Kik heeft gewist. Verder onderzoek naar deze app is niet meer mogelijk en de strafzaak tegen de Veenendalers kan snel worden behandeld, stelde de officier.

Quote

Ze werden gedwongen 10.000 euro te betalen en ze moesten bankpassen en telefoons inleveren

Op 15 augustus lokte een groep jonge mannen twee verschillende slachtoffers naar een plek in Veenendaal. De slachtoffers dachten dat zij een afspraak hadden met een meisje met de naam Lisa van Delen. De gedupeerden werden mishandeld en bedreigd met een wapen. Ze werden gedwongen 10.000 euro te betalen en ze moesten bankpassen en telefoons inleveren.

DNA aangetroffen op slachtoffer

De 20-jarige Angelo G. zweeg tot nu toe tegen de politie. Maar op de zitting bleek dat zijn DNA bij een slachtoffer is aangetroffen. De 19 -jarige Elia V. geeft alleen toe dat hij in de auto zat en in de auto bleef tijdens de overval. Hij heeft alleen verteld dat ze met vier overvallers waren. De verdachten noemen geen namen. 

Hun advocates stelden dat de jongens wel vrijgelaten konden worden. De maatschappij is na 3 maanden voorarrest niet meer geschokt, vonden beide raadsvrouwen.

De officier van justitie betoogde dat de verdachten geen verantwoordelijkheid nemen. Het onderzoek is klaar, maar de andere overvallers zijn nog niet gevonden en de officier vond het niet verstandig om de jonge Veenendalers vrij te laten. 

Beroving van dating-kandidaat is schokkend

Hij wees erop dat de maatschappij erg geschokt is door dit soort berovingen die vaker voorkomen. De rechtbank was het daarmee eens. De rechtbank oordeelde dat dit maatschappelijk belang zwaarder moest wegen dan het persoonlijk belang van deze verdachten.

De komende maanden worden de slachtoffers nog een keer gehoord achter gesloten deuren. De strafzaak gaat verder op 2 april met de inhoudelijke behandeling.