Volledig scherm
De Veenendaalse molen De Vriendschap. © Tamara Reijers

Koper Veenendaalse molen De Vriendschap in december bekend

VEENENDAAL - Wie koopt de molen De Vriendschap in Veenendaal? Rond 10 december hoopt Veenendaal de naam van de nieuwe eigenaar naar buiten te brengen.

De molen - een rijksmonument - is van de gemeente Veenendaal. Maar die wil er vanaf want het onderhoud kost geld. En, in de woorden van wethouder Marco Verloop, de gemeente geen vastgoedontwikkelaar. Veenendaal heeft de afgelopen jaren diverse gebouwen in de verkoop gedaan.

Verkoop vlot niet

Met de verkoop van de molen wil het echter nog niet vlotten. Zomaar verkopen kan ook niet. De gemeenteraad besloot in 2017 dat het uit 1872 afkomstige rijksmonument zijn functie moet behouden: kortom de molen moet blijven draaien. Dat doet nu een club van vrijwillige molenaars.

Kijkdagen voor de kopers

Afgelopen oktober waren er twee kijkdagen voor kopers van de molen. De inschrijving is inmiddels gesloten, die liep af op 8 november. Er zijn meerdere biedingen binnengekomen, laat een woordvoerder van de gemeente Veenendaal weten. ,,Het aantal biedingen zullen we op een later moment bekend maken.”

Dat latere moment is rond 10 december wanneer B en W een besluit over de verkoop willen nemen. Dan wordt ook direct de gemeenteraad op de hoogte gebracht.

Maar wat als B en W besluiten dat het bod niet voldoet aan de eisen? Dan blijft de molen gemeentelijk bezit, aldus de woordvoerder. 

Gestrande pogingen om de molen te kopen

Diverse ‘kooppogingen’ zijn de afgelopen jaren gestrand. Koper De Bunte Vastgoed uit Ede kocht de molen maar bleek in 2018 niet de vraagprijs van 312.000 euro op te willen hoesten en niet aan de eisen van de raad kon voldoen. Tussendoor kwam een mislukt plan van de rotaryclub Veenendaal Regio om de molen over te nemen. In april 2018 meldde lngenious Vastgoed uit Veenendaal zich als potentiële koper, maar het aankoopbedrag van 125.000 euro vond geen genade.