Volledig scherm
© Herman Stover

Lage parkeertarieven Veenendaal in gevaar: straks mogelijk 5,50 euro per uur betalen

De lage tarieven die consumenten genieten voor parkeren in Veenendaal zijn opnieuw in gevaar. Nu laat Veenendaal inwoners nog goedkoop parkeren en legt daarvoor geld bij op de begroting. Uit een tussenuitspraak van de rechtbank in een slepende parkeerkwestie blijkt dat de stad dat niet mag doen. 

Q-park, dat twee grote garages heeft in Veenendaal, heeft flinke concurrentie van de gemeente in Veenendaal. Bezoekers hebben daar nu nog profijt van. Zij betalen mede vanwege die concurrentiestrijd ongeveer 2 euro per uur in de verschillende garages van zowel de gemeente als Q-park. Daar komt mogelijk een eind aan.

5,50 per uur

Volledig scherm
Betalen bij de automaten in Veenendaal © Herman Stover

Omdat Veenendaal de tekorten op het parkeren betaalt met gemeenschapsgeld, beticht Q-park de gemeente van oneerlijke concurrentie. Het parkeerbedrijf kreeg hierin eerder onder meer de autoriteit Consument en Markt achter zich.

Veenendaal stelt echter dat ze een prijs van 5,50 euro per uur moet rekenen in de garages als ze geen extra geld mag bijleggen. Dat zou teveel bezoekers afschrikken. De gemeente heeft daarom besloten het parkeren aan te wijzen als ‘activiteit in het algemeen belang’. In dat geval heeft de Autoriteit Consument en Markt niets over Veenendaal te zeggen. Tegen dat besluit protesteert Q-park nu bij de rechter.

De stap naar de rechter van het parkeerbedrijf heeft voorlopig succes. In een eerste tussenuitspraak in deze kwestie laat de rechter weinig heel van de argumentatie van Veenendaal. Weliswaar klopt het dat er zonder de gemeentelijke parkeergarages te weinig parkeerplekken zijn voor alle bezoekers van het Veenendaalse centrum, maar dat is te weinig om het parkeren aan te wijzen als zaak van algemeen belang. 

Herkansing

De rechter geeft Veenendaal nu de kans om een betere argumentatie te verzinnen voor het algemeen belang. Veel opties daarvoor heeft de gemeente echter niet, zo lijkt het. De rechtbank wijst de gemeente er nu al op dat het veel meer kan doen om te zorgen dat de binnenstad aantrekkelijk is. Zo wordt een goed verwijzingssysteem voor parkeerders genoemd én de mogelijkheid om bezoekers vooral met de fiets naar het centrum te trekken.

Ook stelt de rechter dat een gemeente alleen iets als algemeen belang kan aanwijzen als commerciële partijen iets niet kunnen aanbieden. En dat is maar zeer de vraag in Veenendaal. 

Veenendaal blijft er bij dat het wel op deze wijze moet werken omdat als ze dit niet doet, parkeerders zullen worden afgeschrikt en in de woonwijken gaan parkeren. Bezoekers en ondernemers zouden het centrum gaan mijden, stelt de gemeente. Veenendaal heeft nu vier maanden om deze theorie beter te onderbouwen.

Q-park en Veenendaal zijn in nog meer rechtszaken verwikkeld. Zo eist Q-park nog bijna 200.000 euro van Veenendaal als schadevergoeding voor een proef met een gratis parkeren in de gemeentelijke garages. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement