Madelon Köhnen met haar paard waar ze binnenkort weer op hoopt te rijden.
Volledig scherm
PREMIUM
Madelon Köhnen met haar paard waar ze binnenkort weer op hoopt te rijden. © Herman Stöver

Madelon (14) kan eindelijk weer uit de donkere kamer, dankzij behandeling in Amerika

De heenreis ging in een rolstoel, de terugvlucht op eigen benen. De trip in januari naar Amerika is er één om nooit meer te vergeten voor de 14-jarige Madelon Köhnen. De Veenendaalse werd daar in een kliniek grotendeels verlost van hersenletselklachten. Geen donkere kamer meer voor haar, maar ‘gewoon’ weer naar school en leuke dingen doen. ,,Ik heb mijn leven terug.”

Het voelt nog steeds als een klein wonder. Vanaf de zomer van 2019 lag Madelon noodgedwongen het grootste deel van de dag op bed. Ze had een rolstoel nodig omdat lopen bijna niet meer ging. Het gevolg van hersenletsel dat ze opliep bij valpartijen. 

Maar nu, begin februari, kan ze weer naar school en heeft ze zelfs weer een stukje op haar paard kunnen rijden.

Laatste strohalm

Dat wonder beleefde ze in de kliniek van Cognitive FX (CFX) in de Amerikaanse staat Utah, een behandelcentrum voor mensen met hersenletsel waar steeds meer Nederlanders naartoe gaan. Voor Madelon was het de laatste strohalm.

Al sinds 2017 heeft de jonge Veenendaalse last van haar hoofd. Het gevolg van enkele valpartijen. Madelon: ,,De eerste keer viel ik van mijn pony, dat was in 2017. Later ben ik nog een keer met mijn hoofd tegen het stuur van een bakfiets terechtgekomen. En vorig jaar februari viel ik weer van mijn paard.’’

Quote

Aan de buitenkant zie je niets aan me. En je wilt ook niet telkens zeuren over hoofdpijn of duizelig­heid

Madelon Köhnen

In samenwerking met indebuurt Veenendaal