Volledig scherm
De voormalige Ritmeester fabriek aan de Kerkewijk staat al jaren leeg en wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor opslag. © Herman Stöver

Mini-expositie over Ritmeester Sigarenfabriek in Veenendaal

VEENENDAAL - De voormalige Ritmeesterfabriek in Veenendaal staat twee dagen lang centraal in het museum van Veenendaal. Zaterdag 2 november staat in het teken van een ruilbeurs voor sigarenbandjes en Ritmeester-attributen. 

Museum Veenendaal en de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) werken samen aan de twee themadagen over de Ritmeester Sigarenfabriek. Op zaterdag 2 en zaterdag 9 november kunnen bezoekers van 10.00 tot 16.00 uur in het museum en in het documentatiecentrum van de HVOV terecht. Dan is er een mini-expositie over De Ritmeester Sigarenfabriek en is de vaste tentoonstelling over de sigarenindustrie rond Veenendaal te bewonderen. 

De Ritmeester was een van de grote sigarenfabrieken in Veenendaal dat bekend stond om zijn tabak- en wolfabrieken. In 1989 kwam de fabriek in handen van het Zwitserse tabaksconcern Burger Söhne. De fabriek sloot in 2006 en in 2007 vertrok het hoofdkantoor van De Ritmeester naar Den Bosch. Hiermee kwam in 2007 een einde aan de Veenendaalse sigarenindustrie.

Ruilbeurs

Alleen op zaterdag 2 november is er ook een ruilbeurs van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bandjesverzamelaars (AVB) waar sigarenbandjes geruild, gekocht en verkocht kunnen worden. Hetzelfde geldt voor kistetiketten, reclameborden van De Ritmeester en andere merken. Daarnaast is het mogelijk om een uitgebreide catalogus te raadplegen. 

Het museum en het documentatiecentrum zijn te vinden in de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein. Meerdere malen per dag zijn in het museum demonstraties sigaren maken. Zowel de Ritmeesterexpositie als de beurs (op 2 november) en de demonstraties sigaren maken zijn gratis te bezoeken.

Volledig scherm
Historische foto van de fabriekshal van de Veenendaalse Ritmeester sigarenfabriek. © Cord Otting