Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Emiel Muijderman

Nieuwe poging voor speciale afvalzuilen bij flats Veenendaal

VEENENDAAL - Krijgen de flats van Veenendaal speciale afvalzuilen voor etensresten? Vorige maand schoot de raadscommissie dat plan nog af. Te onduidelijk, vonden sommige partijen. Andere partijen bekritiseerden het schrappen van korting voor de flatbewoners. Wethouder Marco Verloop doet nu een nieuwe poging.

Het plan voor de speciale afvalzuilen komt uit Ede en Veenendaal wil het ook gaan invoeren voor bij de hoogbouw. In Veenendaal moeten bewoners nu nog hun gfe-afval (groente, fruit en etensresten) bij het restafval gooien en voor dat restafval moeten ze betalen. Flatbewoners krijgen wel een korting van 20 procent op het restafval dat ze in de container gooien.

Kritiek op onduidelijk plan

In oktober bleek in de raadscommissie dat B en W die afvalzuilen met etensresten willen plaatsen bij een deel van de flats. Maar alleen flats waar een meerderheid van de bewoners ze wil hebben. En afvalzuil of niet, al die flatbewoners raken hun korting kwijt. Ook als ze geen afvalzuil voor etensresten krijgen. Dat was diverse partijen tegen het zere been. Bovendien was het ook nog eens een onduidelijk plan, de raad stuurde Verloop terug met huiswerk om dat te verbeteren.

Korting flatbewoners wordt nog steeds geschrapt

B en W hebben woensdag het plan opnieuw aangenomen. Verloop heeft het document inmiddels herzien. ,,Inhoudelijk is het voorstel hetzelfde gebleven”, zegt hij. ,,De discussie ging vooral over hóe het nu precies zit.” Dat betekent dat hij vasthoudt aan het schrappen van de korting die flatbewoners nu nog krijgen. Ook als ze geen zuil voor etensresten krijgen. 

In de nieuwste plannen komt die korting te vervallen vanaf 1 juli voor alle flatcomplexen van meer dan 20 woningen. Wat de gemeenteraad daarvan vindt, moet nog blijken.

B en W verwachten dat het afzonderlijk verzamelen van etensresten bij de flats zo’n 200.000 euro per jaar gaat kosten.