Een parkeerautomaat in de parkeergarage van het Veenendaalse gemeentehuis.
Volledig scherm
Een parkeerautomaat in de parkeergarage van het Veenendaalse gemeentehuis. © Herman Stöver

Oproep van Denk: schaf betaald parkeren in Veenendaal voorlopig af

VEENENDAAL - Denk Veenendaal heeft aan het college van B en W gevraagd om het betaald parkeren voorlopig af te schaffen. Dat moet helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. Bezoekers van de stad zouden huiverig zijn om de parkeerautomaten aan te raken.

Fractievoorzitter Yasin Makineli heeft meerdere redenen opgevoerd waarom het verstandig zou zijn om het parkeren gratis te maken. Naast de vrees dat mensen met corona besmet kunnen raken, kan het afschaffen van het betaald parkeren ook een zetje in de rug zijn van de winkeliers. Die hebben door de coronacrisis momenteel nauwelijks omzet.

Een andere reden is dat op die manier zorgmedewerkers uit de brand geholpen kunnen worden. Die moeten volgens Denk nu vaker van de auto gebruik maken vanwege een aangepaste dienstregeling bij het openbaar vervoer. Een woordvoerder van de gemeente Veenendaal laat weten dat de oproep nog besproken moet worden in het college van B en W.

Gratis parkeren in andere plaatsen

Ook in Amersfoort heeft de plaatselijke afdeling van Denk opgeroepen om het betaald parkeren tijdelijk gratis te maken. In Hengelo wil onafhankelijk raadslid Leo Janssen ondernemers in de binnenstad een hart onder de riem steken met gratis parkeren. In Oss is het parkeren in het centrum sinds vorige week voorlopig gratis. Met de maatregel moet voorkomen worden dat bezoekers met hun vingers aan dezelfde parkeerautomaten zitten. 

Eigen parkeergarages

De gemeente Veenendaal heeft zelf drie parkeergarages in beheer en daarnaast is er nog betaald straatparkeren. Of zo'n maatregel ook consequenties heeft voor de particuliere parkeergarages, is nog niet bekend. Daarvan zijn er drie in het centrum; twee van Q-Park en één van Punt Beheer. 

De gemeente Veenendaal is al jaren in een juridische ‘parkeerruzie’ verwikkeld met Q-Park over een proef met gratis parkeren op de zaterdag. Die proef werd in 2018 door de rechter verboden.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal