Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

‘Psst, schatje, kom eens een kusje geven’: Veenendaal start enquête over straatintimidatie

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal is een online enquête gestart over straatintimidatie. Zo wil de gemeente in kaart brengen of en in welke mate er in Veenendaal spraken is van gesis, ongewenste opmerkingen of meer.

De gemeente maakt dat onder meer duidelijk in een promofilmpje waarin een vrouwenstem de straatintimidatie nadoet: ‘psst, schatje, kom eens een kusje geven?’, wordt onder meer gezegd. 

Bij het invullen van de enquête wordt gevraagd of er in de afgelopen twaalf maanden in Veenendaal sprake is geweest van nafluiten, nasissen, nastaren, naroepen met seksueel getinte opmerkingen of dat er om seks gevraagd is. Ook wordt gevraagd of de geënquêteerde wel eens achterna is gelopen, betast of in het nauw is gedreven met seksuele bedoelingen.   

Quote

Ook homoseksue­len stellen kunnen vervelende opmerkin­gen krijgen

Woordvoerster gemeente Veenendaal

,,In grote steden hebben mensen er veel last van’’, zegt de woordvoerster van de gemeente Veenendaal. ,,In Amsterdam en Rotterdam wordt daarom tegen straatintimidatie opgetreden. Zo heeft Rotterdam een app waarmee je melding kan maken van intimidatie. Uit onderzoek daar bleek dat het veel voorkwam, maar er weinig mensen waren die er melding van maakten bij de politie.’’

Ook in Veenendaal gebeurt dat weinig. De meeste vrouwen geven waarschijnlijk de standaard reactie: negeren. ,,Al gaat dit niet alleen om vrouwen’’, zegt de woordvoerster. ,,Ook homoseksuelen stellen kunnen vervelende opmerkingen krijgen.’’

‘Ik voel me gevleid’ of ‘het doet me niks’

In het filmpje van de gemeente worden ook voorbeelden gegeven als ‘homo, waar ga jij naartoe? Woow, jij bent echt lelijk’. Als de geënquêteerde heeft ingevuld dat er sprake is geweest van straatintimidatie, dan wordt vervolgens gevraagd hoe die persoon zich daarbij voelde: ‘ik voel me gevleid, het doet me niks, ik word boos, ik voel me ongemakkelijk of ik voel me bang of onveilig’ zijn dan onder meer de aan te kruisen antwoorden.

Verderop in de enquête wordt gevraagd wat de reden van de intimidatie zou kunnen zijn en of de persoon voorzorgsmaatregelen neemt tegen intimidatie.

In 2017 onderzocht de Veenendaalse politiek al of het mogelijk is straatintimidatie strafbaar te maken. Vorig jaar kwam de VVD met het idee meer onderzoek te doen naar het fenomeen. In Rotterdam werd vlak daarna de eerste boete gegeven voor straatintimidatie. 

,,De resultaten van het onderzoek koppelen we terug naar de gemeenteraad. Daarna besluiten we wat de vervolgstappen zijn’’, zegt de Veenendaalse woordvoerster. Of sissende mannen straks in Veenendaal net als in Rotterdam een boete kunnen krijgen voor hun hinderlijke gedrag, is nog onzeker. 

De enquête is hier in te vullen.

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

Volledig scherm
Een afbeelding van de campagne tegen straatintimidatie in Rotterdam. © ANP
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement