Rembrandt College Veenendaal viert Paarse Vrijdag: ‘Jezelf kunnen zijn is een feestje’

VideoVEENENDAAL De trap op het schoolplein van het Rembrandt College heeft sinds vandaag regenboogkleuren. En bij de ingang van de Veenendaalse school ligt een paarse loper. De middelbare school viert vandaag Paarse Vrijdag om aandacht te vragen voor de rechten van LHBT’ers.

Een groep waar scholieren kunnen praten over hun ervaringen op LHBT-gebied. De Rhenense Justin Hermsen (17) uit 5-vwo is voorzitter van zo’n groep op het Rembrandt College. Ze heten Gender & Sexuality Alliance (GSA) en ze vieren vandaag met de school Paarse Vrijdag.

In de hal staat een paars geschilderde koe met regenboogkleurige vlekken, overal hangen paarse vlaggen en de secretaresse, conciërge, rector en veel scholieren dragen allemaal iets met de kleur paars.

Paars dragen als steun

Volledig scherm
Het Rembrandt College is sinds vrijdag een regenboogtrap rijker. © Herman Stöver

Paarse Vrijdag is in het leven geroepen voor scholieren en studenten. Zij kunnen door de kleur paars te dragen hun steun voor seks, gender en seksuele diversiteit laten zien.

Justin Hermsen loopt gehaast de aula in en uit. ,,Mijn PowerPoint doet het nog niet.” Het is ondertussen lunchpauze en de aula stroomt vol. ,,Mag ik jullie aandacht?”, vraagt Justin even later door de microfoon. ,,Het is vandaag Paarse Vrijdag en daar besteden we graag aandacht aan. Wij van de GSA willen dat iedereen hier zichzelf kan zijn.

Polaroidfoto's met paarse maskers

In het kader van de dag zijn er verschillende activiteiten. ,,In lokaal 113 kun je polaroidfoto’s maken met paarse maskers op en voor nu heb ik een video voor jullie van iemand die ik goed ken.” Op het scherm in de aula verschijnt ex-politieagent en tv-persoonlijkheid Ellie Lust die zegt trots te zijn op het Rembrandt College. Na de video wordt er een taart uitgereikt aan de brugklas die het meest in paars is gekleed. Iedereen die wil kan een armbandje ophalen met de tekst ‘Jezelf kunnen zijn is een feestje’.

Quote

Het is nog steeds nodig om een dag als deze te organise­ren.

Justin Hermsen

Dat ‘jezelf kunnen zijn’ is iets wat Justin aan het hart gaat. ,,Het is nog steeds nodig om een dag als deze te organiseren. Niet alleen in deze omgeving, maar ook landelijk zijn de zelfmoordcijfers voor LHB’ers - dan hebben we het dus nog niet eens over transgenders - vijf keer zo hoog als bij heterojongeren. Dat is schokkend veel.”

Niet gehoord en niet begrepen

Hij zet zich graag in voor de school, omdat hij ervaren heeft hoe lastig het kan zijn om met mensen te praten over LHBT-thema’s. ,,Toen ik twee jaar geleden uit de kast kwam als homo voelde ik me niet gehoord. Er waren gelukkig wel mensen die me wilden begrijpen, maar ik voelde me nooit helemaal begrepen. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen hier op school iemand hebben om mee te praten als ze willen.”