Volledig scherm
© Free Images

‘Stemmen dwongen moeder Sylvia om haar baby Milan te doden’, OM eist 3 jaar cel en tbs

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Utrecht drie jaar cel en tbs met voorwaarden geëist tegen een 27-jarige vrouw uit Druten. Het OM is er van overtuigd dat R. op 16 april 2012 in Veenendaal haar negen maanden oude baby Milan heeft gedood. 

De officier van justitie noemde R. een beschadigde vrouw die in een zwaarmoedige bui haar eigen kind heeft gedood.

Sylvia R. vertelde zelf dat ze zich slecht voelde in de periode. Ze twijfelde of ze wel een goede moeder kon zijn. Ze vertelde dat ze alleen thuis was met baby Milan en dat ze door stemmen werd gedwongen de keel van het kind dicht te knijpen. Ze zei dat ze psychotisch was.

Er moet ook geweld zijn gebruikt

Zij was direct na de moord al verdachte. Maar de zaak werd toen geseponeerd. Een jaar geleden vertelde R. over de moord op haar kind aan haar man. Dit gesprek werd opgenomen. De politie luisterde mee en sindsdien zit de vrouw in de gevangenis op verdenking van moord.

Er zijn twijfels aan de verklaring. Volgens de forensisch arts kan verwurging niet alleen de doodsoorzaak zijn. Er moet ook geweld zijn gebruikt tegen het kindje. Dat vertelde de dokter donderdag tijdens een getuigenverhoor in de rechtbank in Utrecht. De officier van justitie was er ook van overtuigd dat er meer geweld is gebruikt dan de moeder heeft toegegeven.

Depressief zwakbegaafd

Een getuige had gehoord dat de baby tegen een commode was gegooid. Maar R. blijft bij haar verhaal.

Volgens de hulpverlening heeft de vrouw veel problemen. Zij is depressief zwakbegaafd. Zij werd overvraagd omdat zij voor een kind moest zorgen. Aan de buitenwereld wilde de verdachte laten zien dat ze het allemaal aan kon. De reclassering vindt de kans op herhaling niet groot zo lang R. niet de zorg krijgt over een kind. Daarom moet voorkomen worden dat zij zwanger wordt, vindt de hulpverlening. De reclassering adviseert een voorwaardelijke tbs. R. kan direct na de gevangenis worden opgenomen in een kliniek

Vader: R. was jaloers op haar eigen kind

De vader van baby Milan geloofde niet in een psychose. Hij is ervan overtuigd dat R. jaloers was op haar eigen kind. Hij neemt het zichzelf kwalijk dat hij Milan niet heeft kunnen beschermen tegen zijn moeder. Hij vindt dat zijn ex-vrouw een straf verdient.

De uitspraak is over 2 weken.

  1. Nog geen aanhoudingen voor bedreigingen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    Nog geen aanhoudin­gen voor bedreigin­gen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    VEENENDAAL - De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor de reeks bedreigingen aan het adres van café Het Dak van de Markt in Veenendaal. Een maand geleden wist de eigenaar zelf de kwestie te bekoelen door een tussenpersoon in te schakelen. Die bemiddelde in een territoriumstrijd tussen rivaliserende criminele groepen waar de uitbater naar eigen zeggen slachtoffer van is geworden.