Volledig scherm
Het centrum van Veenendaal op archiefbeeld. © Tamara Reijers

Streep door gratis parkeervergunning bewoners centrum Veenendaal

VEENENDAAL - Bewoners van het Veenendaalse centrum moeten vanaf volgend jaar gaan betalen om hun auto voor de deur te stallen. De gratis parkeervergunning voor de eerste auto verdwijnt, de prijs wordt 45,17 euro per jaar.

Centrumbewoners moesten al betalen voor een tweede of derde auto maar de eerste auto kon nog steeds gratis op straat worden gezet.

Niet meer van deze tijd, liet wethouder Engbert Stroobosscher namens B en W eerder weten. In buurgemeenten als Ede en Wageningen moeten de centrumbewoners er ook voor betalen. 

Scheelt een ton op de parkeertekorten

Bovendien helpen de extra inkomsten om de parkeerdruk in het centrum te verminderen en om de tekorten op de parkeerexploitatie tegen te gaan. Veenendaal kwam vorig jaar in totaal een kwart miljoen euro tekort op de parkeerexploitatie.

Het afschaffen van de gratis eerste parkeervergunning levert de gemeente Veenendaal volgens verwachting zo’n 100.000 euro per jaar op.

Nog hoger tarief is raad te gortig

Het had nog wat duurder uit kunnen vallen, want bij de behandeling van de nieuwe parkeertarieven donderdag in de gemeenteraad kwam een voorstel van vier partijen om de parkeervergunning in het centrum de komende jaren flink te verhogen. In het plan van onder andere de ChristenUnie en Lokaal Veenendaal zou die de komende jaren verhoogd worden naar een bedrag van 78 euro in 2023.

Lokaal Veenendaal voerde daarvoor als reden op dat zo’n extra verhoging helpt om de tekorten verder terug te dringen. Maar een meerderheid in de gemeenteraad voelde daar weinig voor.

De vergunningen zullen de komende jaren wel verhoogd worden maar alleen trendmatig.