Volledig scherm
Parkeren in Veenendaalse parkeergarages wordt volgend jaar 1.5 procent duurder. © Herman Stöver

Streep door gratis parkeervergunning in Veenendaal

VEENENDAAL - Nu is het nog gratis, maar na 1 januari moeten Veenendalers gaan betalen voor hun eerste parkeervergunning. Dat gaat 45,17 euro per jaar kosten. ,,Nog altijd minder dan in veel omliggende plaatsen", aldus wethouder Engbert Stroobosscher.

Veenendaal is een van de weinige gemeenten waar inwoners hun eerste parkeervergunning gratis kunnen aanvragen. Voor een tweede vergunning moeten ze wel betalen (ruim 97 euro per jaar in het centrum en ruim 44 euro buiten de centrumring). 

Maar als het aan het college van B en W ligt, is dat vanaf 1 januari afgelopen. Dan moet iedere Veenendaler voor zijn eerste parkeervergunning 45,17 euro per jaar gaan betalen.

Stroobosscher weet dat het geen leuke boodschap is voor de bewoners van het centrum en de wijken rondom de centrumring waar je een vergunning nodig hebt om te kunnen parkeren. ,,Een aantal jaren geleden is dat ook al onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. Toen besloot de raad om de eerste parkeervergunning gratis aan te bieden, maar dat sloeg wel gelijk een gat in de begroting.”

Tekorten op de parkeerexploitatie

Veenendaal kampt al jaren met tekorten op de parkeerexploitatie. Er circuleren allerlei ideeën om dat op te lossen, waaronder de verkoop van de drie gemeentelijke parkeergarages die vorig jaar goed waren voor een tekort van acht ton. Dat is overigens een idee waarvoor B en W niet zijn te porren. Die willen de komende zeven jaar met diverse kleinere maatregelen het tekort weg zien te werken.

Veenendaal kwam vorig jaar in totaal een kwart miljoen euro tekort op de parkeerexploitatie. Het afschaffen van de gratis eerste parkeervergunning levert de gemeente Veenendaal volgens verwachting zo'n 100.000 euro per jaar op en dat helpt weer bij het terugdringen van het tekort.

Duurder in de buurgemeenten

Stroobosscher probeert het leed te verzachten door te wijzen naar omliggende gemeenten. Zo moeten Edenaren in het centrum en in andere wijken zo'n 100 euro voor de eerste parkeervergunning betalen. Wageningen is van plan om de parkeervergunning voor bewoners van het centrum van 45,00 euro naar 67,50 euro per jaar te verhogen. 

De Veenendaalse wethouder verwacht ook dat een aantal vergunningen niet meer aangevraagd gaan worden door mensen die zo'n vergunning eigenlijk ook niet nodig hebben. ,,Zeker bij mensen die hun auto ook op eigen terrein kunnen parkeren.” 

De parkeertarieven in Veenendaal gaan volgend jaar wel omhoog maar dat betreft alleen een trendmatige verhoging van 1,5 procent in zowel de parkeergarages als bij het op straat parkeren. 

De gemeenteraad buigt zich volgende maand over de voorstellen.