Een bord dat wijst op het fietsbeleid.
Volledig scherm
Een bord dat wijst op het fietsbeleid. © DG

Te druk in centrum Veenendaal door fietsen op straat, hostesses verwijzen fietsers naar stalling

VEENENDAAL - Doordat mensen hun fiets op straat zetten in het centrum van Veenendaal, is het volgens de burgemeester als er markt is onmogelijk geworden om elkaar op anderhalve meter afstand te passeren. De gemeente zet daarom vanaf deze zaterdag hostesses in die de bezoekers vragen hun fiets in een stalling te zetten. 

,,Van diverse ondernemers, marktkooplieden en van de politie kreeg ik signalen dat het in het centrum te druk is op plekken waar fietsen geparkeerd staan’’, zegt burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal. ,,Ook stonden er te veel fietsen hinderlijk gestald, waardoor bezoekers niet goed door konden lopen.’’ 

Volgens Kats is dat vanwege corona onwenselijk. ,,Omdat je dan niet anderhalve meter afstand kan houden.’’ Kats wil dat iedereen het centrum moet kunnen blijven bezoeken. Daarom is het vanaf deze zaterdag op marktdagen verboden om fietsen in de Hoofdstraat op straat te stallen. 

Borden

Fietsers wordt gevraagd hun rijwiel te plaatsen in een van de twee overdekte stallingen aan de Wolweg en het Suikervat. Daarnaast is er de mogelijk om je rijwiel te stallen in de openluchtstalling bij theater de Lampegiet. Er komen in het centrum borden te staan die verwijzen naar de fietsenstallingen. Hostesses lopen rond om mensen erop aan te spreken die toch hun fiets op de Hoofdstraat willen stallen. 

De gemeente Veenendaal overweegt daarnaast om het plein voor theater de Lampegiet op marktdagen in te richten als extra fietsenstalling. Ook bekijkt de gemeente of het nodig is extra stallingen in te richten langs de invalswegen van het centrum.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal