Volledig scherm
© AS Media

Veenendaal: de helft minder autokraken, fietsendiefstallen en woninginbraken

VEENENDAAL - Veenendaal telde vorig jaar bijna de helft minder woninginbraken en fietsendiefstallen. En ruim de helft minder autokraken. Het totaal aantal misdrijven daalde vorig jaar ten opzichte van 2018 met met vier procent. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente.

Het aantal woninginbraken daalde het afgelopen jaar met veertig procent en ligt op het laagste niveau sinds 2016. Datzelfde geldt voor autokraken (daling van 52 procent) en brom-, snor-, of fietsdiefstal (min 42 procent).

Burgemeester Gert-Jan Kats is goed te spreken over de cijfers van 2019: ,,De gerichte aanpak op woninginbraken leidt tot steeds betere resultaten”, zo laat hij weten in een persbericht. ,,We zitten op een niveau dat we sinds 2006 niet meer in Veenendaal hebben meegemaakt en dat is toch het benoemen waard.”

Prioriteit

De aanpak van woninginbraken heeft in alle vijf de gemeenten op de Heuvelrug (Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Veenendaal) prioriteit. In vier van de vijf gemeenten is sprake van een daling. 

Kats: ,,We zijn nu ruim een jaar onderweg met de uitvoering van het veiligheidsplan van de vijf Heuvelruggemeenten. Mooi om te zien dat door de samenwerking op dit thema een goed resultaat in het hele Heuvelruggebied is terug te zien.”

Ondanks de hoopvolle cijfers, realiseert Kats zich dat er nog altijd sprake is van ‘dark numbers’,. Dit zijn criminele zaken die niet bij de gemeente of politie bekend worden, zoals niet gemelde fietsdiefstallen of digitale criminaliteit. ,,Ik roep onze inwoners en ondernemers op om altijd aangifte of melding te doen. Pas dan hebben we een echt realistisch beeld van de criminaliteit in onze gemeente.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement