Veenendaal dubt nog over de ja-ja-sticker voor reclamefolders en wacht proef in Ede af
Veenendaal dubt nog of ze wat wil doen aan de manier waarop stapels reclamefolders in de brievenbus belanden. De gemeente overweegt een ja-ja-sticker in te voeren. Daar is de reclamebranche niet blij mee.
De gemeente wil eerst afwachten hoe twee proeven in Ede en Utrecht uitpakken. Dat zijn proeven voor de verbetering van het huidige gebruik van nee-nee-stickers voor reclame en nee-ja-stickers voor mensen die wel het huis-aan-huisblad willen hebben. Uiterlijk maart 2023 valt dan de beslissing.
Veenendaal heeft momenteel het zogenaamde opt-out systeem: iedereen kan ongeadresseerd drukwerk en reclame in de bus krijgen. Als je dat niet wilt, moet je er zelf voor zorgen dat er een nee-nee sticker op de brievenbus zit.
Sticker plakken als je reclame wilt
Het idee is nu om dat te vervangen door ja-ja-sticker, ook wel een opt-in systeem genoemd. Inwoners moeten dan juist een sticker op de brievenbus plakken als ze wél reclame en de huis-aan-huisbladen willen krijgen. Of een ja-nee-sticker voor alleen die huis-aan-huisbladen. Geen sticker betekent dus géén ongeadresseerd reclamedrukwerk in de bus. En dat scheelt veel in het oud papier.
Maar veel van de betrokken partijen zien dat idee helemaal niet zitten, meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Verspreidingsorganisatie Spotta/MailDB is geen voorstander. Spotta vreest dan een reorganisatie waarbij bezorgers (89 in Veenendaal) en medewerkers hun baan zullen verliezen.
Ook BDU Media (uitgever van huis-aan-huisblad De Rijnpost) wil het oude systeem handhaven. Want de bezorgers van De Rijnpost combineren dat met reclamefolders. De BDU vreest hogere bezorgkosten wanneer reclame niet zomaar in de bus mag. Het gevolg is dat het voortbestaan van huis-aan-huisbladen onder druk komt te staan.
De Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) heeft geen voorkeur uitgesproken maar ze verwacht wel dat mensen geen stickers gaan plakken. Winkelstad Veenendaal denkt dat het niet verstandig is om op korte termijn over te gaan tot de invoering van de ja-ja-sticker. De stichting voor winkeliers, ondernemers en pandeigenaren wil liever dat het huidige systeem verbeterd wordt.
Proef afwachten
B en W willen eerst afwachten wat de uitkomsten zijn van de proef die in Ede en Utrecht loopt. Als Veenendaal voor de ja-ja-sticker stemt, kost dat geld en daar moet de gemeenteraad toestemming voor geven. Nieuwe stickers kosten 30 tot 50 cent per stuk en er moet dan ook een handhaver worden aangesteld die gaat controleren of alles goed gaat. In het huidige systeem is de verspreider van de reclame verantwoordelijk voor onjuiste bezorging. Als het nieuwe systeem wordt ingevoerd, gebeurt dat met ingang van 1 januari 2024.
In Ede was de invoering van de ja-ja-sticker in 2019 onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Daar besloot de politiek toen om het oude systeem te handhaven. In Veenendaal werd in 2017 al gesproken over invoering van de ja-ja-sticker maar ook daar waren er toen geen voorstanders van.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Was de discussie zinloos? Utrechts slavernijmonument komt tóch op ‘monumentale’ heuvel Griftpark
Het slavernijmonument in Utrecht komt definitief aan de voet van de heuvel in het Griftpark. Enkele kritische partijen wilden onderzoeken of het monument niet beter kon landen op een andere plek in het park, maar een meerderheid van de gemeenteraad steunt de beoogde locatie zoals wethouder Linda Voortman (GroenLinks) die eerder had voorgesteld. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Goed opgelet afgelopen week? Doe dan de Amersfoortse nieuwsquiz!
Hoe goed heb jij deze week het nieuws uit Amersfoort gevolgd? Speel de quiz en test je kennis met 7 vragen. -
COLUMN
Afscheidscolumn Lisanne: ‘Lieve lezer, wij duurden zeven jaar, dankjewel’
Lieve lezer,
-
Basketbal: Jolly Jumpers in kwartfinale bekertoernooi na ruime overwinning bij Cangeroes
Jolly Jumpers zit bij de laatste acht van het nationale bekertoernooi. De Tubbergse formatie versloeg in de achtste finales BC Cangeroes op soevereine wijze. In Utrecht werd het 81-55. Tegenstander in de kwartfinale is Landsmeer. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Dagbehandeling Zinzia stimuleert zelfredzaamheid cliënten: ‘Willen zo ook zorg in verpleeghuizen ontlasten’
De dagbehandeling bij Zinzia, waaronder Het Reeënbosch in Wageningen, is overgegaan op een andere manier van werken. Niet puur spelletjes en gezelligheid, maar een aanpak die moet zorgen dat mensen zich langer thuis kunnen redden.
In samenwerking met indebuurt Veenendaal