Volledig scherm
Screenshot van de uitzending van Nieuwsuur over salafistische moskeescholen. © Nieuwsuur

Veenendaal gelooft in huidige aanpak haatzaaien op informele moskeescholen

Het was een emotioneel debat, maar veel veranderde het niet. Veenendaal blijft haatzaaiend, salafistisch onderwijs bestrijden door gesprekken te voeren met de twee informele moskeescholen in het dorp. 

Dat is de uitkomst van een moeizaam debat in de gemeenteraad, waarin de emoties af en toe hoog opliepen. De raad nam nog wel symbolisch een motie aan waarbij de gemeente extreme uitingen in het onderwijs moet bestrijden. Burgemeester Gert-Jan Kats ziet die opdracht als een ‘steuntje in de rug’ voor zijn huidige aanpak.

Daarbij houdt Veenendaal contact met alle geloofsgemeenschappen. De gemeente schakelt de officier van justitie in er signalen zijn dat de grondwet wordt overtreden. Ook maakt de gemeente ouders bewust van de aard van onderwijs.

Salafistische moskeescholen

Kinderen krijgen op salafistische moskeescholen in Nederland te horen dat mensen met een ander geloof, overspeligen, homoseksuelen en afvalligen de doodstraf verdienen, maakten NRC en Nieuws bekend. Hoe? Dat mogen kinderen zelf aanvinken. Met zweepslagen, stenigen of de dood door een zwaard. Twee van die moskeescholen zitten in Veenendaal. 

,,Jonge kinderen in Veenendaal leren bijvoorbeeld dat ongelovigen gedood dienen te worden, homoseksualiteit wordt verafschuwd en andersdenkenden gemeden dienen te worden’’, zegt Ruben Schoeman van de VVD.

Hij noemt dat onacceptabel. ,,Salafisme hoort niet thuis in de Veenendaalse samenleving. Onze vrijheden zijn niet bedoeld om te worden misbruikt voor haatzaaien en het vergiftigen van Veenendaalse kinderen.’’ Het salafisme is een stroming binnen de islam.

Tegen alle soorten haat

De VVD, LokaalVeenendaal, ProVeenendaal en SGP dienden een motie in en spraken aanvankelijk over het bestrijden van salafistisch onderwijs. Maar Jan Breur van de SP vond dat wel erg specifieke bewoordingen. ,,Het ondermijnen van de rechtstaat beperkt zich niet tot het salafisme. We moeten stelling nemen tegen allerlei soorten haat.

Volledig scherm
Screenshot van de uitzending van Nieuwsuur over salafistische moskeescholen. © Nieuwsuur

Yasin Makineli van DENK liet zich erg aangrijpen door het debat en bleef erbij dat de motie niet nodig was. Om de haverklap bij de interruptiemicrofoon en nam het meerdere collega-raadsleden kwalijk dat zij geen contact met de betrokken stichtingen hadden gehad.

Makineli: ,,Ik ken deze stichtingen als maatschappelijk betrokken stichtingen. Ze namen meteen afstand van de aantijgingen en één van hen gaf duidelijk aan dat de deuren wagenwijd openstaan en dat iedereen langs kan komen om hierover te praten.”

Extreme uitingen

Roy Dielemans (D66) wilde wel de motie steunen, maar alleen als de burgemeester zich er daadwerkelijk door gesteund voelde in zijn werk. Het antwoord was ja: ,,Met de kanttekening dat het om extreme uitingen in de breedte gaat, en niet zozeer over salafistisch onderwijs.” Met die opmerking kreeg Gert-Jan Kats veel neuzen dezelfde kant op.

Volledig scherm
Burgemeester Gert-Jan Kats. © Jeroen Jumelet

,,De gemeente onderhoudt contact met alle geloofsgemeenschappen’’, zegt burgemeester Kats. ,,En is daarbij alert op alle signalen waarbij geschuurd wordt tegen de grondwet of wanneer die grens wordt overgegaan. Als zulke signalen ons bereiken, zoeken we daarover contact. En wordt die grens overgegaan, dan schakelen we de officier van justitie in.”

Ook wordt erop ingezet dat ouders het besef krijgen wat hun kinderen precies voor les krijgen. ,,Zij zijn uiteindelijk als eerst verantwoordelijk. We weten dat veel ouders dat ook niet realiseren.”

Tegen het voorstel stemden DENK, GroenLinks en Hassan Saidi van D66. Zij vonden de beantwoording van de burgemeester duidelijk genoeg.