Flats in Veenendaal.
Volledig scherm
Flats in Veenendaal.

Veenendaal is een stad. Punt.

blogSpiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de grootste in het land? In de Gelderse Vallei is dat Ede maar Veenendaal zit de stad op de hielen. In de kerncijfers van de gemeente Ede las ik dat de stad Ede in 2019 ruim 74.000 inwoners heeft. Veenendaal zit al over de 66.000 inwoners. En groeit als kool.

Of het nu Amsterdam versus Rotterdam is of Arnhem contra Nijmegen, rivaliteit tussen buursteden is altijd leuk voor een goed gesprek en een beetje klierbakken over en weer. 

Tussen Veenendaal en Ede is dat niet anders. Veenendaal scoorde onlangs weer een goal toen een broodjeszaak-keten besloot om het filiaal in Ede te sluiten ten faveure van Veenendaal. Ook besloot een groot uitzendbureau om toch maar weer een filiaal in Veenendaal te openen nadat het in 2017 naar Ede vertrok.

Jaap Rademaker

Jaap is journalist die woont Veenendaal en werkt in Rhenen. Schrijft over beide plaatsen die soms een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. Kiest geen partij.
Klik voor eerdere blogs.

Veenendaal een stad noemen is overigens wel een dingetje. Dat bleek weer toen Veenendaal onlangs werd uitgeroepen tot Fietsstad van Nederland. Op social media kwamen er al reacties dat het grootste nieuws was dat Veenendaal blijkbaar een stad is.

Heel wat inwoners vinden Veenendaal een dorp en blijven roepen dat ze ‘naar het dorp’ gaan wanneer ze gaan winkelen. Nou was Veenendaal ooit een dorp en het sentiment snap ik wel. Maar in Veenendaal wonen meer mensen dan in Doetinchem. Meer dan in Middelburg. Dan Roermond of Zutphen of Kerkrade. Niet bepaald dorpen. 

Maar wie nu nog zegt dat Veenendaal een dorp is, heeft de 21ste eeuw gemist. Waarom jezelf kleiner maken dan je werkelijk bent? Veenendaal heeft de kneuterigheid van het dorp allang van zich afgeschud. Dus bij deze: Veenendaal is een stad. Punt. (Oh, en Ede uiteraard ook).

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt. Klik voor eerdere blogs.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal