Volledig scherm
De verkeersdrukte neemt toe, daarom moet de rondweg van twee naar vier rijstroken. © Herman Stöver

Veenendaal moet zelf miljoenen ophoesten voor Rondweg-oost

De aanleg van de Rondweg-Oost gaat Veenendaal miljoenen euro's meer kosten, als het aan de provincie Utrecht ligt. De provincie wil dat Veenendaal 8,5 miljoen bijbetaalt aan een ongelijkvloerse kruising. Het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal is 'verrast'. 

Er zit nog een onaangename boodschap in het voorstel van de provincie om de door Veenendaal lopende Rondweg-Oost te verbreden. Gedeputeerde Staten melden in een memo dat de verbreding van de rondweg niet eerder dan over 10 jaar klaar is. 'Voor ons is deze planning een verrassing',  aldus het Veenendaalse college.

De verbreding van de provinciale Rondweg-Oost is nodig omdat het verkeer daar de komende jaren vast dreigt te lopen. Veenendaal en de provincie zijn op hoofdlijnen het wel eens over de verbredingsplannen. Maar het prijskaartje, in totaal 41 miljoen euro voor het project, valt voor Veenendaal hoger uit dan verwacht.

Ongelijkvloerse kruising

Quote

GS stelt nu een kostenver­deel­sys­te­ma­tiek voor die niet aansluit bij het besluit van onze gemeente­raad

Woordvoerder gemeente

Veenendaal wil een ongelijkvloerse kruising bij de rondweg op de plek waar bewoners vanuit de nieuwe wijk Veenendaal-Oost de rondweg op moeten. Dat is prima, vinden Gedeputeerde Staten. Maar niet noodzakelijk voor de oplossing van het probleem, aldus GS. Veenendaal moet daarom de helft van de extra kosten, 8,5 miljoen euro, zelf ophoesten. De provincie doet nog wel de suggestie om binnen Food Valley verband om extra geld te vragen.

 ,,GS stelt nu een kostenverdeelsystematiek voor die niet aansluit bij het besluit van onze gemeenteraad’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Mocht het dagelijks bestuur van de provincie dit voorstel aannemen, dan gaat Veenendaal zich beraden op manieren om Provinciale Staten te benaderen.

Leefbaarheid

Veenendaal heeft twee miljoen euro in de aanbieding voor de rondweg maar dat is bedoeld voor de leefbaarheidsmaatregelen zoals geluidsschermen. Die gaan volgens de provincie 1 tot 6 miljoen euro extra kosten, eveneens voor de helft op te hoesten door Veenendaal. 

Het college van B en W meldt deze week in een memo aan de gemeenteraad dat er geen enkele toezegging is gedaan voor deze extra bedragen. Zowel B en W als de gemeenteraad hebben al vaker gezegd dat het een provinciale weg is waar de provincie in principe - financieel - verantwoordelijk voor is.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement