Volledig scherm
© Herman Stöver

Veenendaal scoort bij beste vier als veilige fietsstad

In Veenendaal, Houten en op Schiermonnikoog en Vlieland is fietsen volgens de Fietsersbond het veiligst.

In een op de vijf Nederlandse gemeenten (19,4 procent) voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Dat zegt de Fietsersbond op basis van reacties die zijn binnengekomen op de verkiezing Fietsstad 2020, waarvan de uitslag eind februari wordt bekendgemaakt.

Ouder en kind naast elkaar

De veiligheid wordt onder meer afgemeten aan het aantal doorgaande fietsstroken waarbij zo min mogelijk hoeft te worden overgestoken. De stroken moeten bovendien breed genoeg zijn om ouder en kind naast elkaar te kunnen laten fietsen.

Ook autoluwe gebieden in een straal van 100 meter rond een school zijn van belang en fietspaden langs de kortparkeervoorzieningen (Kiss & Ride) voor gemotoriseerd verkeer.

Johan Overvest van de Veenendaalse afdeling van de Fietsersbond: ,,We zijn tevreden met de uitkomst van dit onderzoek. Veiligheid van de fietspaden was een van de dingen die nog wel beter konden in Veenendaal. Deze resultaten stemmen positief.”

Tiel juist niet veilig

Onder meer in Amsterdam, Oostzaan, Tiel en Hilversum laat de veiligheid te wensen over. ,,Wij hopen dan ook dat gemeenten die niet goed scoren samen met onze vrijwilligers gaan werken aan verbetering’’, aldus directeur Saskia Kluit. 

,,Als je jong bent, dan wordt de basis gelegd voor de rest van je leven. Als je als kind fietsen als onveilig ervaart, dan is het heel moeilijk om van die perceptie af te komen’’, aldus Kluit.

Veenendaal won in 2000

Veenendaal was in 2000 de eerste Fietsstad van het Jaar.