Volledig scherm
Een Q-Park parkeergarage in Veenendaal. © ANP

Veenendaal vangt opnieuw bot in parkeersoap

updateVEENENDAAL - Veenendaal heeft opnieuw bot gevangen in de strijd over het betaald parkeren met de ACM (Autoriteit Consument & Markt ). De gemeente Veenendaal mag geen ‘slagboomparkeren’ aanbieden voor een tarief onder de kostprijs.

Volgens de rechtbank heeft de ACM in deze zaak over hoogte van de parkeertarieven in de gemeente Veenendaal terecht onderscheid gemaakt tussen het karakter van de activiteit ‘slagboomparkeren’ enerzijds en dat van straatparkeren anderzijds. 

Ruzie met Q-Park

Veenendaal ruziet al jaren met de eigenaren van drie particuliere parkeergarages in het centrum. De gemeente heeft zelf ook drie parkeergarages in bezit en begon eind 2015 met een proef waarbij daar gratis geparkeerd kon worden op de zaterdag. Daar moest Veenendaal in 2017 mee stoppen op last van de rechter.

De particulieren - en dan met name Q-Park, vinden dat Veenendaal aan oneerlijke concurrentie doet en spanden rechtszaken aan. Q-Park vindt dat de gemeente gemeenschapsgeld steekt in de exploitatie van haar parkeergarages.  In 2017 kregen ze steun van de ACM die eiste dat Veenendaal haar tarieven aanpast of andere maatregelen neemt. Veenendaal tekende daartegen bezwaar aan, omdat anders de prijzen fors verhoogd moeten worden. Maar de gemeente vangt nu opnieuw bot. 

De ACM stelde destijds vast dat de gemeente Veenendaal niet alle kosten doorberekende voor parkeergarages en parkeerterreinen. Daardoor concurreerde zij oneerlijk met nabijgelegen parkeergarages van de onderneming Q-Park. Volgens de gemeente mocht zij echter ook de kosten en baten met ‘vergunningparkeren’ en parkeren op straat  betrekken in de berekening van haar parkeertarieven. Volgens de ACM moet de gemeente de kosten en baten voor parkeren op straat buiten beschouwing laten. 

Gemeente: tariefverhoging niet nodig

,,We betreuren het dat de rechtbank ons niet in het gelijk gesteld heeft”, laat een woordvoerder namens de gemeente weten. Volgens Veenendaal hoeven de parkeertarieven niet omhoog. ,,Naar aanleiding van het eerdere besluit van de ACM heeft de gemeente al maatregelen genomen. Er is in januari 2018 een besluit genomen door de gemeenteraad dat regelt dat het parkeren in de gemeentelijke garages op alle dagen tegen marktconforme tarieven als een algemeen belang is aangewezen.”

Hiermee is volgens de gemeente de wet Markt en Overheid niet meer van toepassing. ,,Op basis van dit besluit is geen aanpassing van de parkeertarieven in de garages tot een kostprijstarief noodzakelijk.”

B en W bestuderen momenteel de uitspraak om te zien of ze nog in hoger beroep gaan.

Schadeclaim Q-Park 

Q-Park heeft eerder dit jaar een schadeclaim van bijna 170.000 euro ingediend bij de gemeente Veenendaal. De eigenaar van twee parkeergarages in Veenendaal claimt dat bedrag als misgelopen inkomsten.

De ruzie begon eind 2015 toen Veenendaal een proef begon met gratis parkeren op de zaterdag in de drie gemeentelijke parkeergarages. Op die manier hoopte Veenendaal meer bezoekers naar het winkelcentrum te trekken. Q-Park, eigenaar van twee particuliere garages in het Veenendaalse centrum, beschouwt dat als valse concurrentie. Die proef eindigde in februari 2017 nadat de rechtbank er een streep door zette.

De zaak rond de schadeclaim is nog onder de rechter, aldus de gemeente.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement