Volledig scherm
De Rondweg-Oost van Veenendaal zou van twee rijstroken naar vier rijstroken moeten gaan volgens de provincie. © DG

Veenendaal wacht even af met beslissing over Rondweg-Oost

Veenendaal wil doorgaan met de plannen voor de Rondweg-Oost. Maar een tussenstap kan geen kwaad, aldus B en W. Vooral omdat de provincie en de gemeente van mening verschillen over wie wat betaalt.

‘Utrecht’ wil de provinciale Rondweg-Oost deels gaan verbreden. De weg loopt echter dicht langs enkele Veenendaalse woonwijken. De gemeente wil daarom extra maatregelen om de leefbaarheid voor de aanwonenden op peil te houden. 

Veenendaal wil maximaal 2 miljoen euro bijdragen aan de provinciale weg, Veenendaal wil ook een ongelijkvloerse kruising bij de entree naar de wijk Veenendaal-Oost. Maar dan moet de gemeente meebetalen, vindt de provincie. Dat gaat om een bedrag van zo'n 8,5 miljoen euro.

Is die gezamenlijke studie wel nodig?

In een memo van B en W aan de raad wordt de vraag opgeroepen of Veenendaal wel door moet gaan met een gezamenlijke studie naar de verbreding van de Rondweg-Oost. Het college wil dat wel blijven doen. Stoppen betekent namelijk dat de provincie een weg op maaiveld aan gaat leggen, iets wat niet goed is voor de aanwonenden. Of de provincie geeft geen prioriteit meer aan de verbreding en dat wil B en W ook niet. 

Het gemeentebestuur wil de komende maanden gebruiken als een tussenstap om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de verbreding van de rondweg. Daarbij moet ook gekeken worden naar een mogelijke aansluiting van de nieuw te bouwen wijk Groenpoort op de Rondweg-oost. Begin volgend jaar moet daarover een beslissing genomen worden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement