Volledig scherm
Er komt meer plek voor fietsen op het drukke sportpark Panhuis in Veenendaal. © Cord Otting

Veenendaal wil extra fietsstallingen op druk sportpark Panhuis

VEENENDAAL - Parkeren op sportpark Panhuis in Veenendaal is al jaren een groot probleem. De gemeente Veenendaal is nu van plan om diverse gebouwen op het sportpark te laten slopen om plaats te maken voor fietsparkeerstallingen.

Sportpark Panhuis is onder andere het onderkomen van de voetbalclubs GVVV en DOVO. Beide verenigingen met bij elkaar ruim 2500 leden, delen een gezamenlijk klein parkeerterrein waar ruimte is voor zo'n 130 auto's. Op wedstrijddagen parkeren veel bezoekende automobilisten in de woonwijken bij het park. Om de parkeerdruk van bezoekers met een auto te verminderen, zijn er al afspraken gemaakt met de KNVB. Zo is met de voetbalbond afgesproken dat de eerste elftallen van GVVV (tweede divisie) en DOVO (derde divisie) niet gelijktijdig thuis spelen.

Gebouwen wijken

Maar dat helpt slechts voor een deel. Veel bezoekers uit Veenendaal komen met de fiets, maar op wedstrijddagen kunnen die ook nauwelijks terecht met de tweewieler. De gemeente is daarom van plan om extra parkeerstallingen voor fietsen aan te laten leggen. Daarvoor moeten dan wel diverse gebouwen wijken. Op het sportpark zit ook nog de zieltogende voetbalclub Unitas'48, een schietvereniging en Sportservice Veenendaal heeft er een opslagterrein.

De bedoeling is dat de kantine en de kleedkamers van voetbalclub Unitas op korte termijn gesloopt gaan worden. Wethouder Engbert Stroobosscher laat weten dat ook het opslagterrein van Sportservice op de nominatie staat om gebruikt te gaan worden voor fietsenstallingen. ,,Maar daarover zijn we nog in overleg met Sportservice. Het is ook niet de bedoeling dat we de fietsparkeerterreinen pas gaan aanleggen als alles rond is, dat doen we in twee etappes. Wanneer Unitas weg is, kunnen we daar aan de slag.”

‘Nieuwe plek Unitas’

Unitas'48 is een zondagvoetbalclub die sinds 2011 geen eerste team meer heeft en nog slechts enkele tientallen leden. Gerard Hardeman van het bestuur laat weten dat de kantine nog wel gebruikt wordt, maar vooral voor darts en biljarten. ,,Heel soms worden de kleedkamers nog wel gebruikt. We hebben te horen gekregen dat we er weg moeten, maar we hebben nog wel de tijd.” 

Hardeman zegt dat ze tot september 2020 nog op Panhuis kunnen blijven. ,,Tot zolang loopt het contract nog. We hopen dat we van de gemeente een nieuwe plek krijgen waar we terecht kunnen.” In het clubhuis is een actieve dartclub actief.

Veenendaal is het laatste jaar al druk bezig met het realiseren van nieuwe fietsenstallingen bij onder andere het station en in het centrum. De stad is dit jaar in de race om de titel Fietsstad 2020. 

Quote

De kantine gebruiken we nog. We hopen dat we van de gemeente een nieuwe plek krijgen waar we terecht kunnen

Gerard Hardeman, Bestuurslid Unitas'48
Volledig scherm
© Remko Kool