Volledig scherm
Stroomdraden boven Veenendaal. © Herman Stover

Veenendaal wil nu wel de knip trekken voor hoogspanningslijnen ondergronds

VEENENDAAL - Het heeft even geduurd maar Veenendaal wil nu toch geld gaan uittrekken voor het ondergronds brengen van de stroomkabels over Veenendaal. Wethouder Engbert Stroobosscher komt met een voorstel om de benodigde 5,7 miljoen euro te halen uit de precariobelastingen. 

Als de gemeenteraad daar in oktober ja tegen zegt, kunnen de stroomleidingen op zijn vroegst twee jaar later weg zijn. De stroomdraden lopen ruim 5 kilometer over zo'n 700 huizen. Plannen voor het ondergronds brengen van die leidingen zijn er al jaren, maar de gemeenteraad hikt tegen het prijskaartje aan.

Prijskaartje van 5,7 miljoen euro

Hoewel het bedrag van oorspronkelijk 27 miljoen door nieuwe wetgeving is teruggebracht naar maximaal 5,7 miljoen euro, kan Veenendaal dat eigenlijk niet missen. In het voorjaar werd een voorstel over de verkabeling nog uitgesteld vanwege de slechte financiële situatie. Nu komt wethouder Strooboscher toch met een plan om die 5,7 miljoen te reserveren. B en W willen nu gebruik maken van de inkomsten uit de precariobelasting van 2015 tot en met 2018.

Veenendaler Michael Melssen, woordvoerder van het platform Hoogspanning, is aangenaam verrast. ,,Dit voorstel komt toch iets eerder dan we verwacht hebben. We hebben ook goede hoop dat de raad er mee akkoord gaat.”

Klus kan binnen twee jaar klaar zijn

Als dat gebeurt, kan de klus op zijn snelst binnen twee jaar geklaard zijn. Melssen: ,,Voor het hele traject van aanbesteding, de vergunningen en het daadwerkelijk onder de grond brengen van de leidingen, staat een periode van 24 maanden.” Dan zijn de masten nog niet weg. ,,Die blijven nog een half jaar staan, en gaan weg wanneer het zeker is dat het onder de grond ook goed werkt.”

Het hele traject duurt drie jaar, maar de onderzoeksfase is in Veenendaal al afgerond en dat scheelt een jaar. Melssen: ,,Dat is belangrijk omdat er meerdere gemeenten hun stroomkabels onder de grond willen hebben en de uitvoerders dat niet allemaal tegelijk kunnen. Daarom vreesden we uitstel, want dan loop je het risico dat je achter in de rij belandt. Maar veel gemeenten moeten hun onderzoek nog doen, dus we hopen dat we die voorsprong in Veenendaal vast kunnen houden. “

Tracé gekozen 

Uit de laatste onderzoeken is nu één tracé gekozen door de gemeente. Alle woningen nabij dit tracé blijven buiten de magneetveldzone van 0,4 microTesla, aldus de gemeente. Dat is de norm die het RIVM hanteert voor een veilige woonomgeving voor nieuwbouw bij hoogspanningslijnen.

Sinds 2003 willen bewoners al dat de kabels onder de grond gaan omdat ze de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Ook mag de brandweer niet blussen bij gebouwen onder die leidingen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement