Veense veenaak om te koesteren

VIDEOVEENENDAAL - Wat zijn ze in Veenendaal nu  blij met de veenaak die ze ooit  als schenking hebben ontvangen van Anna Cornelia Braafhart-van den Bruinhorst. Haar zoon Kees kwam zaterdag kijken bij de restauratie in het museum: ,,Vroeger lagen er overal in de Grift van dit soort bootjes, maar bij mijn weten is dit nog de enige overgebleven Veense veenaak. Hij lag bij ons aan het Gelders Benedeneind, ik heb er vaak op gevaren als kind.’’

Lara Koechler en Gert Schreurs, medewerkers van Batavialand, waren vanuit Lelystad naar Veenendaal getogen om zaterdag de liefst 149 jaar oude veenaak in het Veenendaalse museum op te knappen. Het historische vaartuig lag ergens wat achteloos opgeslagen, maar wordt nu weer gekoesterd: ,,Laten we het zo zeggen: deze veenaak heeft betere tijden gekend maar is het bewaren en opknappen meer dan waard,’’  zegt Koechler. 

Venetië van de Valei

Ze hadden heel wat bekijks, de turfwinning waarvoor de karakteristieke boten werden gebruikt lag dan ook aan de basis van het ontstaan van Veenendaal rond 1566, vertellen Lily Swens en Gerda van der Mijn.  Er waren ooit zoveel veenaken en kanalen dat Veenendaal bekend stond als het Venetië van de Vallei. De veenaak is in het verleden ook gebruikt bij de intocht van Sint Nicolaas in Veenendaal en om bruidsparen in te vervoeren. 

Replica

Inmiddels is er een replica gemaakt van de nog bestaande veenaak, die vaart  sinds deze maand op de Grift: ,,Die heet Anna Cornelia, naar mijn moeder. Dat vind ik een mooie herinnering‘’, zegt Kees Braafhart.

Volledig scherm
Laura Koechler restaureert de 149 jaar oude Veenendaalse veenaak © Herman Stöver
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement