Volledig scherm
Sommige automobilisten begrijpen nog niet dat de oude ingang van het parkeerterrein bij het theater afgesloten is en rijden over de stoep om bij het parkeerterrein te komen. Waar ze echter op paaltjes stuiten. © Herman Stöver

Voortaan omrijden vanwege de fietsenstalling

VEENENDAAL - Automobilisten op weg naar theater Lampegiet in Veenendaal zien sinds kort hun weg versperd naar het parkeerterrein aan de Duivenweide. De toegangsweg is ‘geblokkeerd’ door een nieuwe fietsenstalling. 

Die is daar neergezet opdat bezoekers van het centrum en het theater beter hun fiets kwijt kunnen. Auto's moeten voortaan aan de andere kant van het theater naar het parkeerterrein. En dat is voor menig automobilist nog even wennen, al zijn er nieuwe verkeersborden geplaatst om de route aan te geven.

Nieuw fietsenbeleid 

Veenendaalse fietsers moeten rekening gaan houden met strenger beleid van de gemeente Veenendaal. Die gaat in het centrum fietsparkeerverbod zones instellen om 'wild geparkeerde’ fietsen te kunnen verwijderen. Daarbij horen ook nieuwe en betere fietsenstallingen waar je wel met de fiets terecht kunt, zoals de nieuwe stalling bij het theater.

Veenendalers hoeven zich nu nog geen zorgen te maken. ,,Formeel geldt het nu al, maar we gaan het pas handhaven wanneer de waarschuwingsborden er ook staan”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Die zijn besteld maar moeten nog komen. En na plaatsing van de borden komt er nog een korte gewenningsperiode. ,,We gaan niet gelijk op dag één al bonnen uitschrijven.”

Fietsstad 2020

Veenendaal - dat in 2020 Fietsstad van Nederland wil worden - is dit jaar druk bezig met het aanpakken van fietsparkeeroverlast. Niet alleen in de stad, ook op de stations. Daar zijn nieuwe fietsenstallingen gebouwd.

Sinds 14 oktober worden fietsen op de stations die buiten de rekken staan, verwijderd en afgevoerd naar de fietsenstalling Tricotage aan de Wolweg in het Veenendaalse centrum. Eerdere acties hebben de overlast van fout geparkeerde fietsen niet opgelost, aldus de gemeente, vandaar deze nieuwe maatregel. 

Sommige fietsen zoals bak- en kratfietsen passen niet in de fietsenstalling. Daar houden de handhavers rekening mee, er komen speciale rekken voor dat soort fietsen.