De werknemers zitten verspreid aan de bureaus.
Volledig scherm
PREMIUM
De werknemers zitten verspreid aan de bureaus. © Kees Martens/DCI Media

ASML past kantoren aan voor terugkeer: ‘Hier werken moet veilig voelen’

VELDHOVEN - Met meer dan 10.000 mensen minder dan normaal ogen de gangen en ruimtes in de toren en omliggende gebouwen van ASML in Veldhoven onwerkelijk leeg. Behalve op de zestiende verdieping, waar vastgoed en facilitair manager Yanick Cyr met een klein team aan het werk is. „Wij experimenteren om te kijken wat we moeten aanpassen om mensen terug te laten keren op kantoor.”

Een medewerker brengt stickers aan in de gangen van ASML.
Volledig scherm
Een medewerker brengt stickers aan in de gangen van ASML. © Kees Martens/DCI Media

Behalve de bijna 2500 productiemedewerkers die dagelijks in de cleanrooms machines bouwen mag de helft van de ruim 12.000 kantoormedewerkers op het werk komen als dat nodig is. Zij zijn ingedeeld in een groen en blauw team die om de week thuis moeten werken. Maar in de praktijk werkt bijna iedereen thuis. Hoewel er nog geen planning is van wanneer mensen weer op kantoor werken, wil Cyr dit wel voorbereiden. „Online vergaderen en brainstormen werkt prima hoor, maar het geeft niet dezelfde energie dan wanneer je lijfelijk bij elkaar bent. Dat maakt een terugkeer op kantoor urgent. Maar veiligheid staat voorop.”

Dus heeft Cyr gangen en trappenhuizen éénrichtingsverkeer gemaakt, de capaciteit van vergaderruimtes met driekwart verlaagd en de helft van de bureaus met stickers taboe verklaard. „Bovendien hebben we regels en controles samengesteld waarmee we hier een week hebben proefgedraaid. Maar dat laatste zorgt voor een ongezonde spanning waarbij mensen zich niet per se veilig voelen.”