Volledig scherm
De aftrap van het project in het Sondervick College in Veldhoven. © FotoMeulenhof

Bedrijfsleven en scholen steken koppen bij elkaar in Veldhoven

VELDHOVEN - Onderwijs en bedrijfsleven gaan zich vanaf 2020 gezamenlijk inzetten om dichter bij elkaar te komen. Woensdag 23 oktober vond in het Sondervick College de aftrap plaats.

,,We komen jeugd en niveau tekort, dat moet gewoon omhoog.” Kees van Kuik spreekt duidelijke taal. De directeur van Van Santvoort Bouw uit Veldhoven zit in de stuurgroep Sterk Techniek Onderwijs. Het platform Sterk techniekonderwijs Veldhoven, Valkenswaard, Heeze Leende en Bergeijk kreeg van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een subsidie van vier miljoen euro voor de periode tot 2023.

,,De opdracht van het ministerie is om hiermee het voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Het moet leiden tot een duurzame samenwerking”, zegt Edward de Gier, rector van Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard. Naast zijn school zijn ook het Sondervick College, het Prins Willem Alexandercollege en de Berkenschutse uit Heeze bij de samenwerking betrokken.

Gastlessen

Voor de betrokken scholen en het bedrijfsleven is de subsidie een impuls om het techniekonderwijs op een aantal fronten verder te versterken. Het kost tijd en energie om jonge mensen te enthousiasmeren voor techniek, weet Van Kuik. ,,Het is onder meer de bedoeling dat docenten het bedrijfsleven bezoeken om te zien of ze voldoende aansluiting hebben met het bedrijfsleven. Vanuit het bedrijfsleven gaan technici gastlessen op hun vakgebied verzorgen op de scholen.”

Omdat het zaadje voor techniek al op de basisschool gelegd wordt, start het Sondervick College in januari al met technieklessen voor enkele groepen van de Dick Bruna school. ,,Gedurende enkele weken krijgen ze een dagdeel techniekles op ons Techniekplein”, zegt projectleider Joep Schoenmakers van het Sondervick College.