Volledig scherm
Veldhoven, Bij Dillen Sigarenspeciaalzaak komen de klanten deze dagen van heinde en verre om staatsloten te kopen. “Dit wordt ook wel de ‘gelukswinkel’ genoemd", vertelt eigenaar Paul Dillen. © FotoMeulenhof

Bij ‘gelukswinkel’ Dillen wonnen meerderen al miljoenen euro's, mensen fietsen 30 km om voor een lot

VELDHOVEN - Nergens in Brabant gaan zoveel oudejaarsloten over de toonbank als bij Dillen Speciaalzaak in Veldhoven. In het dorp maar ook ver daarbuiten staat het inmiddels bekend als ‘gelukswinkel’, nadat meerdere klanten miljoenenbedragen wonnen.

Op een normale dinsdag runt Paul Dillen de zaak met één andere collega, op oudejaarsdag staan ze met zijn vijven achter de toonbank van de sigarenspeciaalzaak in Citycentrum Veldhoven. ,,Puur vanwege de oudejaarstrekking van de staatsloterij”, vertelt hij tussen het loten verkopen door. ,,Dan staan ze hier in een rij tot om de hoek. Mensen kopen graag waar anderen ook kopen.” Ook de eerste week van het nieuwe jaar zijn ze nog met zijn vieren om prijzen uit te keren. ,,Al zetten veel klanten hun gewonnen bedrag meteen weer om in nieuwe loten.”

'Gelukswinkel’

Volledig scherm
Veldhoven, Bij Dillen Sigarenspeciaalzaak komen de klanten deze dagen van heinde en verre om staatsloten te kopen. “Dit wordt ook wel de ‘gelukswinkel’ genoemd", vertelt eigenaar Paul Dillen. © FotoMeulenhof

Al jaren op rij is Dillen het beste verkooppunt van Brabant en gaan de loten als zoete broodjes over de toonbank. ,,We hebben de bijnaam ‘gelukswinkel’ omdat hier de afgelopen jaren regelmatig grote prijzen zijn gewonnen. Een keer 1 miljoen, een half miljoen en 1,8 miljoen. Er is zelfs een klant die binnen een jaar twee grote prijzen won.” Veel klanten komen er speciaal voor naar Veldhoven, zoals Dirk uit Oirschot. Hij reed vandaag heel wat sigarenboeren voorbij onderweg naar het Citycentrum. ,,Ik ben hier voor het derde jaar, nadat ik via de media hoorde dat hier vaak grote prijzen vallen. Tot nu toe werkt die tactiek nog niet, maar drie maal is scheepsrecht.”

Dillen laat een krantenartikel zien uit 2013 met de kop: ,,Geluk lijkt bij Dillen in Veldhoven echt te koop.” Het verhaal werd gepubliceerd na weer een miljoenenwinst. Volgens de aanwezige klanten staat de sigarenzaak al veel langer bekend als gelukswinkel en gingen de eerste verhalen 20 jaar geleden al rond.

Op de fiets naar Veldhoven

Arno Lardinois uit Eindhoven haalt al zijn hele leven zijn loten in Veldhoven. ,,Mijn vader kwam hier al zijn krasloten halen. Ik kom bijna iedere maand op de fiets naar hier, want er vallen regelmatig grote prijzen.” Zijn fietstocht valt in het niet bij die van een vaste klant uit Eersel. Dillen: ,,Een man van in de 70. Ik dacht dat hij hierachter woonde, tot ik hoorde dat hij altijd ruim 30 kilometer om fietste. Blijkbaar heeft het gewerkt, want hij won ooit 50.000 euro.

Ook voor Lieneke Jansen uit Veldhoven is dit al 30 jaar haar vaste adres. ,,Voor mij is er geen speciale reden om ze hier te halen. Ergens anders vallen ook miljoenen.”

Toch geloven sommige klanten echt meer kans te maken met een lot van Dillen. ,,Ze denken: als het ergens valt, zal het hier zijn. Zelf geloof ik ook niet in toeval. Zo gaf ik iemand door de drukte het verkeerde eindcijfer en bleek dat later het winnende nummer.”