Volledig scherm
Kinderen van basisschool St. Jan Baptist Veldhoven leggen een vredestapijt © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Burgerschapsproject op school in Veldhoven: ‘Mijn tegel is een smiley, dat staat voor respect’

VELDHOVEN - Met het project ‘Kleur in de Wijk’ leerden Veldhovense kinderen over identiteit, democratie en participatie. Echt veel extra kleur in de wijk leverde dat niet op. Het schoolplein werd des te mooier.

Kinderen van basisschool St. Jan Baptist uit Veldhoven zijn dinsdagochtend druk in de weer met cd's, doppen, platen en deksels in allerlei soorten en maten. Langzaam maar zeker wordt een grote bloem zichtbaar op het schoolplein. Een versiering voor de opening van het project ‘Kleur in de Wijk’, waar kinderen van groepen 5 t/m 8 zes weken aan hebben gewerkt.

Burgerschap

Kleur in de Wijk is onderdeel van het onderwijsvak burgerschap. Een programma om op verschillende manieren te onderzoeken hoe kinderen elkaar kunnen helpen en participeren in de maatschappij. Hierbij zijn drie uitgangspunten belangrijk: identiteit, democratie en participatie. Dit jaar stond in het teken van welke boodschap de kinderen anderen toewensen. Die boodschap drukten ze uit in mozaïektegels.

Zo heeft elk kind een eigen tegel met een andere boodschap. ,,Mijn tegel is een smiley. Dat staat voor respect en dat iedereen erbij hoort”, vertelt Britte (11) uit groep 8. ,,Ik heb een tegel met een huilend poppetje en een streep erdoorheen. Het betekent dat het verboden is om te huilen”, zegt Elke (11) uit groep 8.

Maar het is niet alleen respect voor elkaar dat kinderen belangrijk vinden. De boodschap van Tura (10), groep 7, is ‘respect voor de natuur hebben'. Tim van 11 jaar oud (groep 8) vindt vooral veiligheid belangrijk. Hij wil niet dat mensen onder de 18 jaar autorijden. ,,Dat kan best gevaarlijk zijn”, zegt Tim. 

Onderzoeken

,,Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat centraal staat: ‘wie ben ik en hoe wil ik met de omgeving omgaan’. Het is geen simpel gesprekje. Kinderen gaan echt onderzoeken: ‘wat betekent dit voor mij, voor jou, voor de omgeving’”, aldus Ot Ottenheim, combinatiefunctionaris Cultuur van Brede School Veldhoven.

Een eerder plan om de tegels in de buurt te plaatsen, ging overigens niet door. Vandaar dat de tegels vandaag in het schoolplein worden verwerkt. Ottenheim: ,,Het schoolplein krijgt nu wel een mooie kleur.”