Eerder werd er flink geprotesteerd tegen de sluiting van de Parasol in Veldhoven.
Volledig scherm
Eerder werd er flink geprotesteerd tegen de sluiting van de Parasol in Veldhoven. © FotoMeulenhof

Doek valt voor de Parasol, mogelijk een doorstart

VELDHOVEN - Het bestuur van educatief centrum De Parasol heeft besloten geen cursussen meer aan te bieden, de huur van de lokalen op te zeggen en het personeel ontslag aan te zeggen per 1 juli. Ook kan het cursusjaar niet worden afgemaakt nu alleen de basisscholen vanaf 11 mei open mogen.

Deze conclusies heeft het bestuur getrokken na een gesprek met de wethouder. Eerder bevond de bezwarencommissie dat de gemeente Veldhoven niet onrechtmatig handelde met haar besluit de subsidie grotendeels stop te zetten per 1 juli. Stichting De Parasol blijft voorlopig nog wel bestaan en sluit een doorstart in een andere vorm niet uit

,,Het is een situatie waar we vooral aan de slag moeten om voor 1 juli alles geregeld te krijgen, van opzeggen van contracten, tot leeg opleveren van het deel van het gebouw waar wij gebruik van maken. Dus in korte tijd afscheid nemen van alles en iedereen. En een punt zetten achter een periode van bijna 40 jaar”, aldus secretaris Lettie Hoogstra.

Coulance

Het bestuur had meer coulance verwacht van de gemeente en had de indruk uit eerdere gesprekken dat de gemeente met een oplossing zou komen voor de conciërges. Hoogstra: ,,Tijdens een lunch met de burgemeester heeft hij, waar de conciërges bij waren, gezegd dat hij begrepen had, dat er voor hen een voorstel zou komen. Nu gaat wethouder De Kort niet verder dan te zeggen dat hij, als we dat willen, wel mee wil denken.”

De Volksuniversiteit Eindhoven wil proberen het cursusaanbod over te nemen, maar het is de vraag of daar een locatie voor is. Gebruikmaken van de lokalen in het pand van De Parasol is niet mogelijk. Hoogstra: ,,Het is de vraag of er voldoende lesruimten beschikbaar zijn in MFA’s (multifunctionele accommodaties, red.), wijkgebouwen en bibliotheek, locaties die door de gemeente genoemd worden. Mogelijk dat er geïnspireerd op de werkwijze in de Kempen andere activiteiten komen. Maar mede door corona is daar de vaart uit, dus of dat realistisch is, is de vraag.”

In de Kempen worden themabijeenkomsten en workshops aangeboden door verschillende aanbieders onder de paraplu van de volksuniversiteit.