De omslag van de eerste Koers van Oers uit 1967. Ondanks de coronacrisis slaagde het maandblad erin in april 'gewoon' uit te komen.
Volledig scherm
De omslag van de eerste Koers van Oers uit 1967. Ondanks de coronacrisis slaagde het maandblad erin in april 'gewoon' uit te komen.

Dorpsbladen dunner in coronatijd

VELDHOVEN - Dorpsbladen hebben het de laatste maanden lastiger, onder meer omdat er geen evenementen plaatsvinden. De Vaesheimer Bode in Vessem komt deze maand zelfs helemaal niet uit.

In april lukte het de redactie van de Vaesheimer Bode nog om een blad met acceptabele vulling uit te brengen. De redactie was van mening dat het niet de eerste keer in 22 jaar mocht zijn dat het blad niet zou verschijnen. Vooral ook omdat het periodiek in deze tijd voor afleiding zorgt bij ouderen en alleenstaanden.

Kopij werd ditmaal gevraagd van lokale verenigingen en bedrijven. Hen werd verzocht iets te schrijven over hun ervaringen met het virus.

Goede respons

Dankzij een goede respons werd het aprilnummer toch nog een lezenswaardige editie. Op 13 mei zou het meinummer uitkomen. Maar ook nu kwam er zo goed als géén kopij binnen. Bovendien mag de achtpersoons vouwploeg niet bij elkaar komen en is het gemeenschapshuis als vouw- en afhaallocatie gesloten.

Met pijn in het hart besloot de redactie om voor het eerst geen maandblad uit te brengen. Alle hoop is nu gevestigd op juni en wellicht komt er later dit jaar een extra editie uit.

Ook in Veldhoven kampen de wijkbladen met dit probleem. Elf keer per jaar wordt in Oerle de Koers van Oers huis aan huis bezorgd. Het maandblad kent een oplage van 1370 exemplaren. Ook hier is de inbox van het e-mailaccount van de redactie fors minder gevuld dan normaal. Dankzij vaste rubrieken en een creatieve redactie lukt het toch om een redelijk gevuld blad uit te brengen.

Jeugd

Niet in de laatste plaats door bijdragen van de jeugd. Als één van de weinige dorpsbladen heeft de Koers van Oers een kinderredactie. Zes kinderen van basisschool St. Jan Baptist schrijven elke maand ieder een stukje over wat hen bezighoudt.

De redactievergadering vond vorige maand voor het eerst in de 52-jarige historie van het blad digitaal plaats. Na wat opstartproblemen lukte het iedereen de app Circuit ­aan de praat te krijgen.

Periodiek

Jeanette Fluit verzorgt sinds 1 januari de redactie van Dorpsnieuws Lage Mierde. Het periodiek komt elke veertien dagen uit en wordt door vrijwilligers huis aan huis bezorgd. Op 7 mei gaan de bezorgers weer op pad, zij het met een slankere versie dan normaal. ,,Doorgaans heb ik 24 tot 28 pagina’s, nu een heel stuk minder. Maar dat komt wel weer”, klinkt Fluit optimistisch.

Door de terugloop van kopij heeft ze nu tijd over om een nieuw ontwerp van de voorkant te maken. ,,Na 35 jaar een ‘trompet’ met ‘dorpsnieuws geschal’ siert binnenkort een tekening van ons dorpsplein met de kerk de cover. Maar de vertrouwde trompet laat ik wel terugkomen.”