Volledig scherm
Hoewel er een drugslab bij zijn moeder is gevonden, ziet de rechtbank een Veldhovenaar niet als verantwoordelijk © ANP XTRA

Drugsschuld Veldhovenaar geminimaliseerd

DEN BOSCH - Een veroordeelde man uit Veldhoven hoeft geen 9,5 miljoen drugswinst terug te betalen aan het Rijk. Het OM heeft dat bedrag teruggeschaald naar ruim twaalf mille, zo blijkt uit een vonnis van de Bossche rechtbank.

De man, Bart L. (41), werd in 2015 veroordeeld tot dertig maanden cel. Hij maakte deel uit van een bende die verboden chemicaliën van en naar België smokkelde, waar het terechtkwam bij labs. De man bestelde het spul en liet het leveren bij een tussenpersoon. Daar haalde hij het op en leverde het dan weer af.

Justitie werkte nauw samen met de Belgische politie. Zo ontdekten ze twee flinke leveringen, elk van duizend liter zoutzuur. De man wist niet dat justitie zendertjes in de jerrycans had geplaatst. Ze kwamen terecht in labs in Overpelt en Balen.

Moeder 

Opvallend was een vondst die de politie deed na de actiedag, in mei 2015. Op het adres van de moeder van L., in Valkenswaard, ontdekten speurders een ondergronds lab. Het OM ging ervan uit dat L. het daar zelf voor het zeggen had, en rekende hem de totale winst aan die daar gemaakt moest zijn. Dat kwam uit op 9,5 miljoen. De rechtbank vond dat echter niet bewezen. Ze minderde de straf dan ook van een eis van 42 maanden naar dertig maanden.

De winst van het lab bleef echter op de ontneming staan. De Venlose advocaat Marcel Heuvelmans maakte daar bezwaar tegen en kreeg gelijk. Het openbaar ministerie veegde die winst grotendeels weg, en hield twaalf mille over. Dat probeerde Heuvelmans nog verder terug te dringen naar negenduizend euro, maar daar was de rechtbank het niet mee eens.