Frank Beelen, directeur van de B-Fysic Groep heeft de fysiopraktijken ingericht op de 1,5 meterregel zodat behandelingen weer kunnen starten.
Volledig scherm
Frank Beelen, directeur van de B-Fysic Groep heeft de fysiopraktijken ingericht op de 1,5 meterregel zodat behandelingen weer kunnen starten. © René Manders/DCI Media

Fysiotherapeuten van B-Fysic starten stapje voor stapje reguliere zorg op

VELDHOVEN - Na zes weken heel beperkt voor strikt noodzakelijke zorg geopend te zijn, pakken de fysiotherapeuten en ergotherapeuten weer langzaamaan de reguliere zorg op.

De afgelopen weken was het niet helemaal duidelijk of fysiotherapie nu wel of niet tot medische noodzakelijke zorgverlening behoort. ,,Op 30 april is door het RIVM in samenspraak met Stichting Keurmerk Fysiotherapie en KNGF definitief vastgesteld dat we tot de reguliere noodzakelijk zorgverlening behoren. Dat betekent dat we op verantwoorde wijze de zorg voor onze patiënten stapsgewijs mogen opstarten”, zegt Frank Beelen, directeur/eigenaar van de B-Fysic Groep met twaalf vestigingen in onder meer Veldhoven en Eindhoven.

Strikt hygiëneprotocol

Bij B-Fysic is dan ook de afgelopen dagen alles in het werk gesteld om de fysiotherapeutische behandelingen op te schalen. De laatste zes weken is er vooral zorg op afstand geleverd middels video- en telefonische consulten. Vanaf nu zijn de praktijken zoveel mogelijk ingericht om onder voorwaarden van een strikt hygiëneprotocol en het zoveel mogelijk handhaven van de 1,5 meterregel weer te kunnen behandelen. Beelen: ,,Daarnaast passen we een screening op afstand toe op alle mensen die zich bij ons melden. We checken of ze recent op één of andere manier zelf, of binnen de directe familie met Covid-19 in aanraking zijn geweest. Ook monitoren we permanent de gezondheid van onze medewerkers.”

Beelen stelt dat volgens het RIVM mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmaatregelen voor de fysiotherapeut bij niet Covid-verdachte patiënten niet noodzakelijk zijn. ,,Toch hebben wij ervoor gezorgd dat onze fysiotherapeuten voor de veiligheid van de patiënten alsook voor henzelf, deze materialen ter beschikking hebben.”

Videoconsulten

Het gebruik van videoconsulten is als positief ervaren. ,,We stonden wat sceptisch tegenover deze manier van behandelen en begeleiden. Maar we hebben ervaren dat deze behandelsystematiek een waardevol onderdeel van het behandelproces kan zijn. Dit zal dus ook de komende periode vaak toegepast worden.”

De opgelegde beperkingen aan de manier van werken, leidden de afgelopen tijd bij de fysio’s en ergotherapeuten tot veel zorgen en frustraties. ,,Zij staan te popelen om de behandeling en begeleiding van hun patiënten weer op te pakken. Zorgen zijn er wel over een deel van onze kwetsbare patiënten. De tijd zal ons moeten leren of het achterwege blijven van onze behandelingen tot achteruitgang van deze patiëntengroep leidt.”

Momenteel wordt met een aantal regionale praktijken die multidisciplinaire zorg leveren, in samenwerking met alle huisartsen bekeken hoe op een adequate manier de zorg en revalidatie van (ex)corona­patiënten kan worden vormgegeven.