Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD) © ANP

'Grappige' VVD-bijeenkomst over vluchtelingen valt verkeerd

Een speciaal opgericht ontvangstcomité gaat protesteren tegen ‘Stand-up politics’, dat de VVD vanavond organiseert in Veldhoven. Tijdens de avond doet fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zijn visie over de toekomst van Nederland uit de doeken. Dat cabaretier Rob Scheepers er 'iets grappigs van komt maken', schiet veel mensen in het verkeerde keelgat, omdat onder meer de vluchtelingenproblematiek op de agenda staat.

Quote

We zijn verontwaar­digd dat in een sfeer van grappenma­ke­rij stemming wordt gemaakt tegen vluchtelin­gen

Medeorganisator van het protest

‘Ontvangstcomité 'Vluchtelingen welkom, de VVD niet' vindt vluchtelingen geen onderwerp voor een propagandashow vol lol en vermaak’, staat in een persbericht te lezen. ,,We zijn verontwaardigd dat in een sfeer van grappenmakerij stemming wordt gemaakt tegen vluchtelingen”, zegt medeorganisator van het protest Peter.

Peter – woonachtig in Tilburg – wil niet zijn achternaam noemen. ,,Dan word ik makkelijk vindbaar voor vervelende mensen”, zegt hij. ,,Dat komt vaker voor.” Het comité is speciaal opgericht voor het protest van vanavond. Het protest wordt onder meer aangekondigd via Facebook en de website Doorbraak.eu, een organisatie die een bijdrage wil leveren aan het verzet tegen kapitalisme, zo staat op de website te lezen.

Op 15 juni kondigde Dijkhoff via een filmpje de avond aan. ,,Ik vind dat mensen die vluchten voor oorlog, dat we die veiligheid moeten bieden”, zegt hij in het filmpje. ,,Maar ik wil eigenlijk wel af van het automatisme dat een oorlogsvluchteling na vijf jaar altijd mag blijven.”

Klaas Dijkhoff on Twitter

Mogen vluchtelingen altijd blijven of moeten ze na een paar jaar automatisch terug? Ik ga graag met jou hierover en over de toekomst van Nederland in gesprek. Rob Scheepers maakt er iets grappigs van. En natuurlijk praten we daarna verder aan de bar. 👉 https://t.co/AU31K6Zfon https://t.co/ECywQnTC19

Terug

In de rest van het filmpje oppert Dijkhoff het idee dat vluchtelingen na een paar jaar terug moeten naar hun land van herkomst of een opvang in de regio, tenzij ze zich vinden in Nederlandse normen en waarden. Vervolgens roept hij mensen op naar D’n Burgemister in Veldhoven te komen om over het onderwerp te praten. ,,Je gaat sowieso lachen”, besluit Dijkhoff. ,,Niet omdat ik er ben, maar cabaretier Rob Scheepers is er ook.”

Via Twitter was meteen veel kritiek te lezen op het voornemen van de VVD. Onder meer VVD-prominent Frans Weisglas, de directeur van Amnesty International Nederland Eduard Nazarski en cabaretier Erik van Muiswinkel lieten zich negatief uit. Met name de link tussen oorlogsvluchtelingen en een grappige avond viel verkeerd.

Radio

Dijkhoff werd ondertussen gebeld door radiomakers Coen en Sander. Aan hen gaf Dijkhoff aan serieus te praten over serieuze onderwerpen en geen grappen te gaan maken over vluchtelingen. ,,Dat ga ik natuurlijk niet doen”, aldus Dijkhoff. Hij is van plan vaker van dit soort avonden te organiseren op andere plekken in Nederland.

Peter van het ontvangstcomité hoopt op een hoge opkomst van demonstranten. ,,Het zou helemaal geslaagd zijn als Rob Scheepers toch besluit niet meer mee te doen”, zegt hij. ,,We roepen mensen op hem te bestoken met e-mails en via Twitter.”