Volledig scherm
Sint Jan de Doperkerk in Oerle krijgt onder meer nieuwe dakgoten. © Jean Pierre Reijnen

Groot onderhoud parochie Christus Koning in Veldhoven

VELDHOVEN - Jaarlijks reserveert de parochie Christus Koning een bedrag voor groot onderhoud. Voor 2020 staat een flink aantal projecten op stapel.

Chauffeurs van rouwauto's hebben het lastig bij de Christus Koningkerk. Het bordes heeft maar één oprit. Nieuwe chauffeurs komen er eerst oefenen. Dat hoeft binnenkort niet meer. Een van de onderhoudsprojecten is de aanleg van een tweede helling vanaf het kerkbordes richting het parochiecentrum. Rouwauto's hoeven dan niet meer te keren op het bordes maar kunnen het via de helling aan de overzijde eenvoudig verlaten. De vergunning voor de benodigde verbreding van de uitrit wordt binnenkort aangevraagd.

Ledverlichting

Het duurste project is bijna afgerond. Het vervangen van de verlichting en de geluidsinstallatie in de Christus Koningkerk. De jaarlijkse vervanging van de talloze gloeilampen in de kroonluchters behoort vanaf nu tot het verleden. ,,Alle gloeilampen zijn vervangen door duurzame ledverlichting. Onze kerkgangers, waarvan de gemiddelde leeftijd stijgt, kunnen de teksten in de misboekjes nu beter lezen. Ook is de kwaliteit van de tv-uitzending van de mis stukken verbeterd", heeft penningmeester Léon van der Wielen gezien. 

De vorige geluidsinstallatie was defect. Tijdelijk is er gewerkt met een gehuurd exemplaar. Omdat er toch een hoogwerker in de kerk kwam voor de verlichting, is meteen een nieuwe geluidsinstallatie aangebracht. De bediening van verlichting, microfoons en speakers loopt straks via een touchscreen.

Na de jaarlijkse controle van de Sint Jan de Doperkerk door de Monumentenwacht, adviseerde deze de dakgoten te vervangen. De opdracht hiertoe is inmiddels verstrekt en wordt nog dit jaar uitgevoerd. Ook op de rol staan de vervanging en reparatie van de verlichting en het uurwerk van de klokken in de torens van de H. Caeciliakerk en de Christus Koningkerk. Ook hier wordt onderhoudsvriendelijke en duurzame ledverlichting toegepast. Omdat ook hiervoor een hoogwerker moet komen, wordt tegelijkertijd de torenhaan van de Christus Koningkerk gehaald om deze opnieuw te laten vergulden. Tenslotte vindt onderhoud plaats op de vier begraafplaatsen van de parochie.