Volledig scherm
Burgemeester Gerard Elsen opende op 28 oktober 1978 het (huidige) gemeenschapshuis D'n Bond aan de Rapportstraat in Veldhoven. © Ad Adriaans

In dorpshuis D'n Bond in Veldhoven kan bíjna alles

VELDHOVEN - Het dorpshuis D'n Bond in Veldhoven zag honderd jaar geleden het levenslicht. Zondag is er een feestje met muziek, zang, humor, toespraken en een boekpresentatie.

In 1919 krijgt Veldhoven-Dorp voor het eerst een verenigingsgebouw als de Werkliedenvereniging Eendracht Maakt Sterk en de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond afdeling Veldhoven een voormalige smederij en woonhuis met café aankopen. Het pand op de hoek Dorpstraat/Frits Verhagenstraat wordt enkele malen verbouwd en uitgebreid. De slechte staat van het gebouw blijft een bron van zorg waardoor in 1960 het plan ontstaat om een nieuw gemeenschapshuis te bouwen.

Kort daarna ziet de Stichting Dorpscentrum Veldhoven het levenslicht. Na zeventien jaar onderhandelen, brieven schrijven en subsidies aanvragen wordt op 1 september 1978 aan de Rapportstraat een nieuwe accommodatie in gebruik genomen.

Elke week elf vaste gebruikers

D'n Bond kent momenteel wekelijks elf vaste gebruikers. Het Kempenkoor meldde zich in 1978 al vóór de opening aan als gebruiker. Elke maandagavond repeteert het koor in de grootste van de vijf zalen. Het koor voelt zich er al 41 jaar goed thuis, weet secretaris Dorien Felten. ,,We voelen ons er ook thuis vanwege de uitbaters en onze barman Tonnie."

Ook secretaris Fred van Empel van Schaakvereniging Veldhoven is positief over D'n Bond. Vanaf 1972 is het al hun thuisbasis, toen nog in de Dorpstraat. ,,Voor onze club is het belangrijk dat het bargedeelte is afgeschermd van de Dommelzaal waar wij op donderdagavond zitten. Maar veruit het belangrijkst zijn de uitstekende gastheren en -vrouwen en de goede relatie die we hebben met de beheerders en het bestuur."

Gerard de Wilt is voorzitter van de stichting. ,,Veel verenigingen voelen zich hier happy. Er kan dan ook heel veel in D'n Bond. Maar wel conform afspraken", haast hij zich te zeggen.

Voor het eeuwfeest zijn zondag alle huurders uitgenodigd, de omwonenden en burgemeester en wethouders. Om 14.15 uur brengt het Veldhovens Muziekkorps een serenade, leden van toneelvereniging Meer Vreugde Kern zorgen voor een komische noot en stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken presenteert haar Jaarboek 2019. Verder treedt koor After Eight op en zal burgemeester Marcel Delhez een woordje doen.