Jacqueline Bekema combineert zorg en fotografie: ‘Cliënten met foto's hun levensverhaal laten vertellen’
VELDHOVEN - De Veldhovense Jacqueline Bekema combineert haar werk in de zorg en fotografie met jeugdzorg in het project Focus on me. Een project voor de Eindhovense stichting Mirosa; een organisatie die vastgelopen jongeren tussen 16 en 27 jaar helpt.
Delen per e-mail
,,Mensen die in de zorg terechtkomen, moeten vaak keer op keer hun levensverhaal vertellen en dan ook nog eens aan een vreemde”, vertelt Jacqueline Bekema samen met Marie van Steensel, oprichter van Mirosa. „Dus Jacqueline kwam met het idee om cliënten met fotografie hun levensverhaal te laten vertellen. Daar zit traumaverwerking, zelfreflectie en creativiteit in. Je kunt een trauma niet altijd in woorden uitleggen. Kunst en creativiteit zijn belangrijk om je gevoelens te uiten.”
Bekema: „Je kunt jongeren tegenover je zetten en voor de zoveelste keer hun verhaal laten vertellen of ze aan de slag laten gaan en naar een eindproduct toewerken waar ze trots op kunnen zijn. Dan kun je iets helemaal omdraaien.”
Ik wilde jongeren laten focussen op hun talenten en hun vragen leidend laten zijn in plaats van geld of regels. Omdat ik zelf ben opgegroeid op een kamp, weet ik hoe het is om op te groeien met een stigma.
De fotografie kan op ook op andere manieren worden ingezet. Van Steensel: „Instagram, social media, fotografie is hot en belangrijk voor jeugd, het is mooi om daar op deze manier bij aan te sluiten.” Bekema heeft een fotoshoot gehad met een gezin met complexe problemen.
Hartstikke lelijk
Van Steensel: „De moeder zag zichzelf daardoor ineens heel anders.” Bekema: „Het mag ook hartstikke ‘lelijk’ zijn. Ik zou het zo mooi vinden om bijvoorbeeld brandwonden of littekens bij mensen uit te lichten en die mensen te laten zien hoe mooi ze zijn.”
Fotografie is niet de enige creatieve methode die het team van stichting Mirosa inzet. Er wordt ook gebruikgemaakt van onder meer emdr, schrijven, kickboksen, yoga en mindfulness. Stagiaire Rik Römer van Living 040 en 56 gaat een kunstproject opzetten met zijn medestagiaire Lana Hanna. „Peer to peer werkt het beste, daarom werk ik graag met jongeren”, aldus van Steensel.
Niet meteen graven
„Voor iedereen is er iets en jongeren kunnen zelf een programma samenstellen wat het beste bij ze past. Maar als ze hier binnenkomen, gaan we eerst even de basis op orde maken. Dat doen we door te zorgen voor een sociaal vangnet en we geven ze een familiegevoel met ervaringscoaches uit het team die staan voor een vader, moeder, broer en zus. We gaan niet meteen graven, maar doen eerst eens een spelletje met ze.”
Van Steensel opende stichting Mirosa op 11 mei 2019 na een pilotproject genaamd Nieuw leiderschap. Nadat ze zelf op haar dertigste vastliep besloot ze - op dat moment nog zonder ervaring- jongeren te gaan helpen. „Ik ben prima geholpen, maar zag wel een aantal dingen die in mijn ogen anders moesten. Ik wilde jongeren laten focussen op hun talenten en hun vragen leidend laten zijn in plaats van geld of regels. Omdat ik zelf ben opgegroeid op een kamp, weet ik hoe het is om op te groeien met een stigma.”
Bankhoppers
Mirosa richt zich samen met Kansfonds, Movisie en Stichting Be4you2 op een speciale groep, de zogenaamde spookjongeren. Veelal dak- en thuisloze jongeren die al op jonge leeftijd in de hulpverlening zijn beland en die onder de radar willen blijven. „Vaak zijn het bankhoppers”, vertelt van Steensel. Jongeren die dan weer bij de een en dan weer bij de ander verblijven.
Haar ideeën worden opgemerkt én gewaardeerd. Ze heeft een internationale samenwerking met hogescholen en universiteiten in Nederland, Denemarken en Portugal. Voor Nieuw leiderschap werd ze genomineerd voor de Kempen Trofee 2018 en Zilveren Rank 2019; twee stimuleringsprijzen voor de regio.
Begin dit jaar won stichting Mirosa bovendien de Netherlands Prestige Award. Van Steensel: „Maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo belangrijk. Ik wil gewoon jongeren helpen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VVV Veldhoven per 1 januari definitief verleden tijd: ‘Er was stiekem toch echt wel vraag naar’
VELDHOVEN - Het besluit is al ruim een jaar geleden genomen, maar per 1 januari gaat het daadwerkelijk gebeuren: de sluiting van de VVV Veldhoven. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Veldhoven: ‘Geen overlast door homoseks bij Moormanlaan’
VELDHOVEN - In de omgeving van de Moormanlaan tussen Veldhoven en Knegsel is geen noemenswaardige overlast van mannen die elkaar in het bosgebied opzoeken voor seks. -
PREMIUM
Weggestuurde koster krijgt volop steun: ‘Dit is echt schandalig, zo ga je niet met elkaar om’
VELDHOVEN - Het gedwongen vertrek van koster Tiny Leijten uit de Sint Jan de Doperkerk heeft in Oerle heel wat losgemaakt. De plaatselijke KBO en de Dorpsvereniging Oerle willen eerherstel, maar het is nog maar de vraag of dat er ook gaat komen. -
PREMIUM
Zorgmedewerker Oktober in Veldhoven viel collega's lastig
VELDHOVEN - Een medewerker van woonzorgcentrum Leuskenhei in Veldhoven is daar per direct weggestuurd omdat deze ‘mogelijk grensoverschrijdend gedrag’ richting collega's had vertoond.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
ANALYSE Vraag naar chipmachines ASML enorm, maar de productie kan minder hard worden versneld dan gewenst
VELDHOVEN - Er is een enorme vraag naar de chipmachines van ASML, de meest geavanceerde ter wereld. Het opvoeren van de productie gaat echter veel minder hard dan gewenst. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.