Volledig scherm
Exterieur Action, Eindhoven © FotoMeulenhof

‘Knikkende knieën’ na protest tegen komst Action in Veldhoven

VELDHOVEN/DEN BOSCH - Het Veldhovense college kreeg ‘knikkende knieën’ na protesten over de mogelijke komst van een Action aan de Dreef in Veldhoven. Dat zei Roel Roelofs dinsdag in een rechtszaak over de uiteindelijk geweigerde vergunning.

Ruim een jaar geleden diende Roelofs samen met Action een vergunningsaanvraag in bij de gemeente Veldhoven. Hij wilde een filiaal van de koopjesketen realiseren in zijn pand aan de Dreef, waar toen nog stoffenwinkel De Greef Textiel huisde. De gemeente besloot geen vergunning te geven.

De reden? De komst van de winkel zou niet passen binnen de plannen die het Veldhovense college heeft met detailhandel. Winkels moeten zich concentreren in de winkelgebieden Kromstraat en Citycentrum. De geplande sloop van een woning aan de Dreef zou bovendien het dorpse karakter van de straat aantasten, schreef de gemeente in een persbericht.

Onzin, vond Roelofs. Hij spande een rechtszaak aan.

Gemeente zag het zitten

De bezwaren van de gemeente kwamen volledig uit de lucht vallen, zei zijn advocaat Martijn Brüll dinsdag in de Bossche rechtszaal. Na een eerste principeverzoek stond de gemeente positief tegenover de komst van de winkel, betoogde hij. Roelofs moest alleen het draagvlak onderzoeken bij omwonenden en de winkeliers aan de Kromstraat. ,,De gemeente zag dit gewoon zitten”, aldus Brüll. Ook winkeliers en een meerderheid van bewoners aan de Dreef waren enthousiast, volgens de advocaat. Toch klonk uit de buurt ook protest. 

Nog voordat de gemeente vorig jaar een beslissing had genomen over de vergunningsaanvraag namen diverse winkeliers en vastgoedeigenaren uit het Citycentrum een advocaat in de hand. Ze wilden de komst van de Action tegenhouden. Via een brief aan de gemeenteraad en het college maakten zij hun onvrede kenbaar. Kern van de kritiek: de Action zou te veel klanten wegtrekken van het centrum.

Lobby

Ook via een publicatie in deze krant kwam het protest naar buiten. Daarna veranderde de houding van het college volledig, stelde pandeigenaar Roelofs. ,,Daardoor heeft de gemeente knikkende knieën gekregen. Daardoor is alles op de helling gekomen. Er is gewoon een lobby op gang gekomen.”

Een lezing die de gemeente bestreed. Roelofs had zijn vergunningsaanvraag gewoon te vroeg ingediend. Daardoor was overleg niet meer mogelijk, bijvoorbeeld over plaatsen van een speciale gevel zodat het dorpse aanzicht van de straat niet zou worden aangetast. ,,Formeel juridisch heeft u gelijk”, reageerde advocaat Brüll. ,,Maar het is gebruikelijk dat er nog overleg plaatsvindt, ook als er al een aanvraag is ingediend.”

Roelofs wil dat de rechter het besluit de vergunning te weigeren vernietigt. De gemeente wilde niet ingaan op aanvullende vragen vanuit deze krant, zolang de zaak nog niet is beslecht. De rechter doet over zes weken uitspraak.