Volledig scherm
VELDHOVEN - Demonstratie Eritrea Koningshof © Jean Pierre Reijnen

Kritiek op noodbevel Veldhoven bij Eritrese conferentie in 2017

DEN HAAG/VELDHOVEN - Burgemeester Jack Mikkers heeft zich rond Pasen 2017 mogelijk te snel neergelegd bij een noodkreet van de politie, die aangaf grotere en heftigere demonstraties tijdens een meerdaagse conferentie van Eritrese jongeren in hotel Koningshof niet aan te kunnen, zo bleek maandag bij de Raad van State.

Omdat de politie na een demonstratie op Witte Donderdag bij de burgemeester aangaf op de dagen erna nog ernstigere schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van het Eritrese regime te verwachten, vaardigde Mikkers een noodbevel uit om de conferentie in zijn geheel te verbieden. Daarmee kwamen ruim 600 conferentiegangers op straat te staan.

De Raad van State toonde zich tijdens de hoger beroepszaak behoorlijk kritisch over het noodbevel, dat alleen met het oog op de openbare orde was genomen. 'Een burgemeester heeft niet alleen een pet voor de openbare orde op, hij moet ook opkomen voor het belang van de Grondrechten in de Grondwet', zei rechter en staatsraad Ben Vermeulen tijdens de rechtszitting in Den Haag. Daar moest de burgemeester in hoger beroep uitleggen, waarom hij al snel besloot de meerdaagse conferentie van Eritrese jongeren te verbieden zonder eerst te proberen met meer blauw op straat erger te voorkomen. Volgens diens raadsman werd de burgemeester van Veldhoven telkens achterhaald door de razendsnelle ontwikkelingen rond de conferentie en demonstratie.

Demonstreren

Op donderdag was er een demonstratie van rond 130 man oppositie tegen de komst van een omstreden afgevaardigde (Yermane Gebreab) van het regime in Eritrea. Vervolgens kwamen er links en rechts signalen op sociale media dat er vrijdag zo'n 500 man zouden komen demonstreren. De burgemeester vreesde dat de vlam in de dagen erna pas goed in de pan zou slaan. 'Toen de politie aangaf het niet meer aan te kunnen vaardigde de burgemeester het noodbevel uit. Als er meer voorbereidingstijd was geweest had het allemaal beter in het vat gegoten kunnen worden,' aldus de Veldhovense raadsman.

Volgens de raadsman van de organisator SNEP (Stichting Nederlands Eritrees Platform) had de burgemeester nog voldoende mogelijkheden om de openbare orde te handhaven zonder de gehele meerdaagse conferentie voor Eritrese jongeren in Europa te verbieden. Zo had Eindhoven extra politiehulp aangeboden.

Hoewel kritisch naar de burgemeester ontkende staatsraad Vermeulen niet dat het om een zeer lastige principiële zaak gaat waarbij het belang van de openbare orde botst met het recht op verzameling en vrije meningsuiting. De Raad van State zal hoogstwaarschijnlijk een principe-uitspraak doen over de vraag onder welke dreigings-omstandigheden een burgemeester een conferentie, of demonstratie al dan niet kan verbieden. Uitspraak binnen enkele weken.