Volledig scherm
Hans van de Looij © Gemeente Veldhoven

Mogelijk eigen straat voor bekende Veldhovenaren

VELDHOVEN - Mogelijk worden Veldhovense straten en stegen in de toekomst vernoemd naar bekende Veldhovenaren. Voorwaarde is wel dat ze al overleden zijn.

Een motie om dat voor elkaar te krijgen werd tijdens de algemene beschouwingen van dinsdag ingediend door een aantal politieke partijen, op initiatief van de VVD. De motie werd aangenomen.

Het idee: straten in een van de Veldhovense nieuwbouwwijken vernoemen naar markante Veldhovenaren uit het verleden. Dit alles in het kader van het 100-jarig bestaan van Veldhoven in 2021. Het college van Veldhoven gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Zij die nog onder ons zijn maken in ieder geval geen kans op een eigen straat. ,,Degene die in aanmerking komen, moeten wel overleden zijn”, aldus wethouder Hans van de Looij (GBV). ,,Dus markante raadsleden die hier nu aanwezig zijn kunnen niet rekenen op een naambordje”, voegde burgemeester Marcel Delhez toe.

Lijken uit de kast

Het benoemen van een nog levend iemand kan risico’s met zich meebrengen. De kans is altijd aanwezig dat er nog lijken uit de kast komen. ,,Dan kun je in de rare situatie komen dat straatnamen moeten worden ingetrokken”, merkte Ingrid Hartlief (D66) op.

Welke nieuwe straten in aanmerking komen, en welke Veldhovenaren, dat is nog onbekend. Wie weet kent Veldhoven ooit wel de Frans de Witstraat (schilder). Of het Cornelis Johannes Henricus Sleegerssteegje (verzetsheld en militair).