Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Menno Boon

Mogelijk toch gratis parkeren in Citycentrum Veldhoven

VELDHOVEN - Mogelijk kunnen Veldhovenaren in de nabije toekomst toch gratis parkeren in het Citycentrum. Vastgoedeigenaren en ondernemers willen flink betalen om dat mogelijk te maken.

Dat bleek maandagavond tijdens een raadsbijeenkomst. Daar presenteerde een ‘review panel’ van onder meer inwoners van het Citycentrum en ondernemers haar plannen om de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum in Veldhoven te vergroten.

Het voornaamste idee: stel een blauwe parkeerzone in, waar mensen met parkeerschijf twee uur gratis kunnen parkeren. Precies dat plan werd een aantal maanden nog onmogelijk geacht. Het was te duur, bleek uit een inventarisatie van Empaction.

De kosten voor het instellen van zo’n blauwe zone bedragen 880.000 euro. Het college van Veldhoven heeft voor de komende jaren een afname van 400.000 euro aan parkeerinkomsten begroot, om het Citycentrum aantrekkelijker te maken.

Noodlijdend

Het resterende bedrag van 480.000 euro per jaar wordt nu mogelijk opgehoest door derden. Vastgoedeigenaren, ondernemers en de twee supermarkten in het Citycentrum (Albert Heijn en Jumbo) zijn bereid te betalen om het centrum aantrekkelijker te maken.

,,40 procent van de dagelijkse boodschappen vinden niet plaats in Citycentrum. We zien duidelijk een terugloop in de bezoekersaantallen”, zei Jean-Paul van den Tillaar, voorzitter van de ondernemersvereniging en eigenaar van de Bruna, tijdens de vergadering. ,,De invoering van betaald parkeren zorgde voor een omzetafname van 10 procent.”

Het parkeerplan moet het tij keren voor het Citycentrum. Dat het winkelcentrum noodlijdend is, dat bleek eerder op de avond wel. ,,Veldhoven centrum is koploper eenheidsworst”, zei Rob Weiss, van het bedrijf Ikonderneem.

Op verzoek van het college vergeleek Weiss Veldhoven met andere gemeenten in deze regio, op het gebied van winkelen. Op zowat alle parameters scoorde Veldhoven bedroevend. ,,Zowel de omzet per winkeladres, als de omzet per vierkante meter is te laag in Veldhoven”, zei Weiss. ,,Dat is dubbele pijn.”

Te veel winkelruimte

Een groot onderdeel van het probleem is het feit dat Eindhoven dichtbij ligt. Veel mensen uit Veldhoven gaan makkelijk naar de grote stad om te winkelen. Betaald parkeren is zeker een reden voor mensen om weg te blijven, concludeerde Weiss.

Maar hij concludeerde ook dat Veldhoven simpelweg te veel vierkante meter aan winkelruimte heeft. Zijn oplossing: verplaats zoveel mogelijk winkelaanbod naar het Citycentrum. Het winkelaanbod in Veldhoven is te versplinterd. ,,Je hebt geen loop van het ene gebied naar het andere”, aldus Weiss. Bij het verplaatsen van winkels naar het centrum kunnen vrijgekomen panden een nieuwe bestemming krijgen.

Dat advies van Weiss kwam niet terug in de gepresenteerde plannen voor het Citycentrum. In het tweede of derde kwartaal van volgend jaar moeten de plannen ingevoerd worden. In december neemt de raad een definitief besluit over het parkeerplan.