Volledig scherm
wethouder Ad van den Oever © Peter van Hout / Woods Fotografie

Organisaties starten onderzoek naar collectief vervoer voor Zuidoost-Brabant

VELDHOVEN - Verschillende overheden en bedrijven uit deze regio gaan onderzoeken of werknemers gezamenlijk vervoerd kunnen worden, bijvoorbeeld met bussen. Het is een volgende stap in de vorig jaar gesloten deal om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren.

Met een beetje fantasie doet het plan denken aan de oude VIPRE-bussen van DAF, die decennialang arbeiders van Philips ophaalden in de regio en daarbuiten. Alleen zijn er deze keer een stuk meer organisaties bij betrokken. ASML, MMC, Fontys, Tu/e, DAF Trucks, VDL, Philips, Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, gemeente Eindhoven, gemeente Veldhoven, gemeente Helmond en Brainport Development tekenen maandag een intentieverklaring.

De betrokken partijen gaan de mogelijkheden van collectief besloten vervoer onderzoeken. Het gezamenlijk vervoeren van werknemers dus. ,,Hoe krijgen we mensen uit de auto? Daar gaat het om”, licht de Veldhovense wethouder Ad van den Oever (VVD) toe. ,,We willen zo weinig mogelijk auto’s in het stedelijk gebied. Daar hebben we er al genoeg van.”

Van den Oever stelt dat het om besloten vervoer gaat. Dus alleen personeel van betrokken organisaties zou er gebruik van mogen maken. Nieuwe bedrijven en organisaties kunnen zeker nog aanhaken, benadrukt Van den Oever.

Kinderschoenen

Op welke routes, vormen van vervoer en andere zaken het onderzoek zich concreet gaat richten, is nog niet bekend. ,,Het plan staat echt nog in de kinderschoenen”, aldus Van den Oever. De regie van het plan ligt bij de provincie. Die wil het plan pas maandag nader toelichten, wanneer de intentieverklaring wordt getekend.

De intentieverklaring valt volgens wethouder Van den Oever onder het vorig jaar getekende pact om deze regio in het algemeen, en bedrijventerrein De Run in Veldhoven in het bijzonder, beter bereikbaar te maken. Op de Run huist chipmachinefabrikant ASML. 

Eind vorig jaar kwamen ASML, Veldhoven, Eindhoven, de provincie en de rijksoverheid overeen om samen zo’n 50 miljoen euro te investeren in bereikbaarheid. In de toen gepresenteerde plannen stond het voornemen om bedrijfsbussen in te zetten om personeel te vervoeren.