Volledig scherm
Wilbert Reuter gaat door met dirigeren: ,,zolang het fysiek nog gaat, ga ik door." © FotoMeulenhof

Reuter kijkt nog altijd uit naar de repetities van ‘zijn’ koren in Veldhoven, Wintelre en Luyksgestel

VELDHOVEN - Veertig jaar geleden is Wilbert Reuter (76) gevraagd om het kerkkoor van de H. Geestparochie te dirigeren. Parochie en kerk bestaat niet meer, maar koor en dirigent weten van geen ophouden.

Tien jaar had Reuter het koor van de Willibrordusparochie in Wintelre onder zijn hoede toen hij bezoek kreeg van het bestuur van koor Convocamus uit Veldhoven. Hij stemt toe om het gemengd koor te gaan dirigeren, en doet dat nog steeds. Er is nauwelijks verloop binnen het koor dat 25 leden telt met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar.

Voorzitter Jan Damen weet hoe dat komt. ,,Met veel inzet en plezier motiveert hij de koorleden. Vooral voor de goede sfeer in de groep heeft hij veel aandacht. Ook de niet meezingende partners van de koorleden betrekt hij er altijd bij."

Zo gaan ze mee op het jaarlijkse uitstapje en zijn ze aanwezig bij de viering van jubilea. ,,De partners vind ik net zo belangrijk", stelt dirigent en sfeerbewaker Reuter. Tussen 2004 en 2016 loodst de Veldhovenaar het koor door drie verhuizingen. ,,Dat leidde wel tot wat spanningen. Een enkeling besloot om niet mee te verhuizen. Maar we zijn deze periode goed doorgekomen."

Sinds 2002 heeft hij er met het kerkkoor van Luyksgestel een tweede koor bij. ,,Door omstandigheden zaten ze omhoog. Ik kreeg de vraag of ik er één keer kon invallen. Dat zijn intussen zeventien jaar geworden", zegt hij met een lach. Wekelijks repeteert hij met beide koren en maandelijks dirigeert hij twee keer in beide plaatsen. De Christus Koningkerk is sinds 2016 de thuisbasis. Maar van de Veldhovense kerken is die in Oerle zijn favoriet. ,,Convocamus zingt graag in Oerle. Ik vind dat die kerk de beste akoestiek heeft, maar ook in de Willibrorduskerk in Zeelst kun je heerlijk zingen."

Ondanks alle verhuizingen blijft de nazit na de zondagse mis gehandhaafd in Oerle. ,,Na elke mis gaan we naar café Oersgezellig. Ook nu het Lovano is, blijven we er welkom." Aan stoppen denkt de dirigent nog niet. ,,Het is nog steeds leuk. Zolang het fysiek nog gaat, blijf ik doorgaan. We kijken nog altijd uit naar repetities en optredens."