Johan Sanders.
Volledig scherm
Johan Sanders. © Kees Martens/DCI Media

Veldhoven kan nog een keer genieten van successtuk Gif in De Schalm

VELDHOVEN - 'Als het stuk niet goed is, ligt dat echt aan de spelers." Johan Sanders is lyrisch over het stuk Gif dat hij zaterdag voor de tweede keer met tegenspeelster Daniëla Bogers opvoert in theater De Schalm in Veldhoven. Ze worden begeleid door violiste Marianne Wynen en zangeres Janneke Moerkens.

De reprise is Sanders' cadeau voor het winnen van de Veldhovense Cultuurprijs 2019. Naast een penning, krijgt elke winnaar van de cultuurprijs de mogelijkheid om zich te presenteren bij Art4U, de bibliotheek, Museum 't Oude Slot of theater De Schalm.

,,Ik was echt flabbergasted toen Sjoert Bossers (directeur De Schalm - red.) me vertelde dat ik was voorgedragen voor de cultuurprijs. Super! Een hele eer als je bedenkt dat alle voorgangers beroepsmensen zijn. Het doet me echt wat", vertelt de amateurtoneelspeler, die speler en voorzitter is bij Meer Vreugde Kern.

Het juryrapport noemt hem een zeer geliefd, ervaren en veelzijdig podiumkunstenaar. 'Na bijna 40 jaar in het vak is hij nog altijd enthousiast, dynamisch en speelt hij ieder jaar weer op hoogstaand niveau grote rollen in het theater. Hij brengt met zijn spel kwalitatief goed entertainment, heeft de lach aan zijn broek hangen én schroomt niet om binnen gevoelige thema's, zoals rouwverwerking en oorlogsdrama, ook klein, kwetsbaar en het 'echte leven' te spelen'.

Alle prijzen gewonnen

De winnaar van de cultuurpijs 2019, Johan Sanders, brengt Gif in reprise.
Volledig scherm
De winnaar van de cultuurpijs 2019, Johan Sanders, brengt Gif in reprise. © Kees Martens/DCI Media

In eerste instantie dacht Sanders even dat het moeilijk zou zijn om zich als winnaar van de cultuurprijs te presenteren met toneel. ,,Totdat ik de trap afliep bij De Schalm en ineens aan Gif dacht, dat we in 2018 speelden. Dat was zo'n megasucces. Dat stuk van Lot Vekemans heeft niet voor niets alle prijzen gewonnen. Toen we het de eerste keer speelden, wilde ik eigenlijk een jaar pauze nemen en Daniëla ook. Ik ben geen lezer, maar toen de regisseur me dit gaf, las ik het in één ruk uit. Ik was er zo ondersteboven van dat ik het absoluut niet kon laten liggen.”

Gif gaat over een gescheiden stel dat elkaar tien jaar na de scheiding weer ontmoet op de plek waar hun kind begraven ligt. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd in Frankrijk, zij is in hun oude huis blijven hangen. Heel anders dan veel andere stukken die Sanders meestal speelt. ,,Een serieus stuk ligt me ook. Ik heb gelukkig zelf niet zoiets meegemaakt, maar ik kan me altijd goed inleven. Dat is een kwestie van focus, je moet niet denken aan het boodschappenlijstje. De mensen op rij 16 zullen het niet zien, maar in sommige dialogen rollen de tranen me echt over de wangen."

Gif is zaterdagavond 7 maart te zien in theater De Schalm. Voorafgaand is een compilatievideo te zien van Sanders' acteerwerk. Tickets zijn ter ere van de gelegenheid voor een speciale prijs van 7,50 euro verkrijgbaar via deze site.