Volledig scherm
DEN HAAG - CDA'er Sybrand van Haersma-Buma wordt genoemd voor de post Minister van Defensie, © © Dijkstra

CDA: 2 miljard naar defensie

Het CDA wil in de komende kabinetsperiode ruim 2 miljard euro extra uittrekken voor defensie. Dat geld moet onder meer worden geïnvesteerd in moderne technieken als onbemande vliegtuigjes.

Op het CDA-congres in Barneveld werd eerder dit jaar nog gesproken over een miljard extra voor defensie. Lijsttrekker Sybrand Buma stelt nu dat een miljard net voldoende is om te ,,repareren wat er aan de krijgsmacht kapot is bezuinigd'' in De Telegraaf.

Door twee miljard extra uit te trekken zou er ook geld moeten zijn om de krijgsmacht ,,bij de tijd te brengen.'' Zo noemt de CDA-voorman het 'van de zotte' dat Defensie de aanschaf van grote drones met zeven jaar heeft uitgesteld. ,,Die investering moet weer naar voren worden gehaald.''

Europees gemiddelde

Buma wil dat de defensie-uitgaven binnen vier jaar in elk geval uitkomen op het Europees gemiddelde van 1,43 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee zou Nederland een stap zetten richting het halen van de NAVO-norm, die voorschrijft dat 2 procent van het bbp naar defensie moet.

Het is overigens niet voor het eerst dat Buma met deze belofte komt. Ook in 2013 wilde de CDA 2 miljard aan defensie geven.