Volledig scherm
Edith Schippers (VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over de verkiezingsuitslag © ANP

Kamer geeft groen licht voor onderhandelen over motorblok met opvoersetje

Informateur Edith Schippers (VVD) heeft het groene licht gekregen om te gaan onderhandelen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Al ziet een aantal partijen in de Tweede Kamer nog wel beren op de weg voor zo’n ‘groen rechts’ kabinet op het bordes staat. De partijen zijn volgens Schippers (VVD) ,,zeer serieus'' over de onderhandelingen.

Edith Schippers kan vanaf vandaag aan de slag met gesprekken die mogelijk leiden tot een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Tijdens een Kamerdebat onderschreef een meerderheid de conclusie van haar verslag gisteren dat die combinatie het meest logisch is om als eerste te onderzoeken.

Het is geen combinatie zonder pijn. Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme legde de vinger op de zere plek. ,,Er is een motorblok van 71 zetels en er is een opvoersetje nodig om boven de 75 uit te komen.”

Complex

Op zijn beurt benadrukte D66-leider Alexander Pechtold nogmaals dat de optie mét GroenLinks door zijn fractie ‘zeer gewenst’ is. ,,Maar de totstandkoming van dit kabinet zal niet over rozen gaan’’, waarschuwde hij. Ook zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver, die bij de verkiezingen tien zetels won, wil het serieus onderzoeken. ,,We gaan niet meedoen om de scherpe kantjes eraf te halen of beleid bij te schaven”, beloofde hij. De gesprekken zullen ‘zeer complex’ zijn, verwacht Klaver.

Daarop haakte SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij in met waarschuwende woorden aan Klavers partij. ,,De kiezer is niet blij met compromissen”, zo verwees hij naar de desastreuze verkiezingsnederlaag van de PvdA na regeren met de VVD. Ook wees hij erop dat CDA-voorman Sybrand Buma de ‘dagdromen van Klaver’ omschreef als de ‘nachtmerrie voor de Nederlanders’. ,,Hoe verhoudt de droom van Pechtold zich met de nachtmerrie van Buma?” wilde hij weten. Buma zelf stelde dat het niet de vraag is welke coalitie wenselijk is, maar welke noodzakelijk en haalbaar is.

Bedrogen

PVV-leider Geert Wilders meent dat de VVD-kiezers voor de tweede keer bedrogen uitkomen: eerst ging de partij van Mark Rutte regeren met de linkse PvdA, nu mogelijk met ‘de milieuhippies van GroenLinks’, aldus Wilders. ,,Nu heeft Rutte het ineens over energietransitie? Ik wist niet eens dat Rutte dat woord kon spellen”, sneerde hij. ,,De mensen kozen voor minder immigratie en minder asiel. Die optie moet op z’n minst serieus worden onderzocht.”

Wilders stelde dat Rutte een ‘verkeerd soort populisme’ bedrijft: ,,Een partij die voor de verkiezingen stoere praatjes heeft en daarna het omgekeerde doet.” In de campagne werd die term juist door Rutte gebruikt om de PVV te omschrijven. ,,De ballon oppompen en als-ie dreigt te knappen, hard weglopen”, zo verwoordde Rutte dat gisteren tijdens het debat.

Onbetrouwbaar

Zowel Rutte als Buma willen niet meer met de PVV samenwerken omdat de partij van Wilders volgens hen bij een eerdere samenwerking onbetrouwbaar is gebleken. Wilders mokt dat zijn partij door met name VVD en CDA wordt uitgesloten. Volgens hem is de breuk in kabinet-Rutte I niet aan hem te wijten. Buma bestreed dat. ,,Ik heb er nooit over gesproken, maar ik heb in 2012 contact met u opgenomen om u te vragen wat u heeft bewogen om weg te lopen. U weet wat de waarheid is. Dat u dat nu ontkent, heeft voor mij versterkt dat ik niet met u in zee wil.”

Wilders reageerde furieus: ,,Dat is totaal, maar dan ook totaal bezijden de waarheid.” Buma wilde daar niets van weten. ,,U moet dan niet bij mij komen om vertrouwen te vragen. Zo werkt het niet, zo bouw je geen regering.” 

Lees hieronder alle ontwikkelingen terug. Het kan even duren voordat het blog volledig is geladen. Toch problemen? Klik dan hier