Volledig scherm
© anp

Jongeren CDA: Geen basisbeurs, geen kabinet

De jongerenorganisatie van het CDA, het CDJA, wil dat de moederpartij van de basisbeurs een breekpunt maakt tijdens de komende onderhandelingen over een nieuwe coalitie. ,,Er is flink campagne gevoerd met de verkiezingsbelofte om de basisbeurs terug te brengen, dus wat ons betreft kan het CDA ook moreel gezien niet meer terug", aldus voorzitter Ard Warnink vanmorgen. 

Quote

Uit alle onderzoeken die de laatste tijd zijn gedaan naar de gevolgen van het leenstelsel blijkt dat dit systeem niet werkt

Ard Warnink

Het CDA verzette zich al eerder tegen de invoering van het leenstelsel, omdat het een drempel zou opwerpen om te gaan studeren. Volgens de partij geldt dat vooral voor jongeren voor wie het niet zo vanzelfsprekend is om te gaan studeren. In het verkiezingsprogramma staat dan ook dat het CDA de basisbeurs terug wil voor alle bachelorstudenten. 

Het CDJA gaat nog een stap verder en wil dat de partijtop dit onderwerp tot een breekpunt maakt. 
,,Uit alle onderzoeken die de laatste tijd zijn gedaan naar de gevolgen van het leenstelsel blijkt dat dit systeem niet werkt", aldus Warnink. ,,De toegankelijkheid van het hoger onderwijs is drastisch afgenomen en de studieschulden stijgen snel. Nu al staan de studenten gezamenlijk voor €17 miljard aan de lat, maar dit bedrag zal de komende 4 jaar verdubbelen als het leenstelsel blijft bestaan."

Partijcongres

Volgens de jongerenorganisatie wordt hun oproep gesteund door nieuwe CDA-Kamerleden en mensen uit de partijtop. Als de partij afziet van de basisbeurs, gooien de jongeren het over een andere boeg. Ze hebben genoeg stemmen verzameld om een partijcongres te organiseren rond het coalitieakkoord. ,,Het partijcongres stemde eerder in grote meerderheid voor de herinvoering van de basisbeurs en het CDJA verwacht dat de leden hierover nog niet van mening zijn veranderd."

Deze stap maakt het toch al gecompliceerde coalitieoverleg tussen het CDA, VVD, D66 en GroenLinks nog ingewikkelder. De overige partijen zijn allemaal voor het leenstelsel, ook al verschillen ze onderling nog wel over de exacte invulling.