Volledig scherm

Klaver: Doe niet mee om scherpe randjes eraf te halen

GroenLinks gaat niet meedoen aan een 'rechts kabinet' om alleen maar het beleid iets minder erg te maken, maar wil echte verandering. Dat heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver vanmiddag gezegd tijdens het Tweede Kamerdebat over de verkiezingsuitslag.

,,We doen niet mee om de scherpe kantjes eraf te halen'', aldus Klaver. Volgens hem wordt gekeken of een echte ,,agenda voor verandering'' mogelijk is.

Klaver stuitte op een sceptische Emile Roemer, wiens SP de VVD bij voorbaat als regeringspartner uitsloot. Roemer gelooft niet dat GroenLinks de beloofde verandering kan waarmaken. Hij vreest, met een verwijzing naar gewezen PvdA-leider Diederik Samsom die in 2012 met zijn ideologische tegenpool de VVD in zee ging en volgens de SP daarmee zijn idealen verkwanselde, voor een 'Samsommetje'.

Sociaal akkoord

PvdA-voorman Lodewijk Asscher drong er bij Klaver op aan een nieuw kabinet te vragen een nieuw sociaal akkoord te sluiten met werkgevers en werknemers. Dat is nodig voor het broodnodige draagvlak voor een nieuw kabinet, vindt Asscher. Hij vond Klaver aan zijn kant.

Hoewel de verschillen groot zijn gaat GroenLinks onderhandelen met VVD, CDA en D66 over de vorming van een kabinet. De gesprekken beginnen morgen.

Buma

Lag GroenLinks onder vuur van links, het CDA kreeg soortgelijk commentaar van rechts. SGP-leider Kees van der Staaij herinnerde CDA-voorman Sybrand Buma fijntjes aan diens verklaring op de avond voor verkiezingsdag dat Klaver ,,maar een ander moet zoeken'' als om mee te gaan regeren. De SGP zou GroenLinks voor de regeringsvorming liever ingeruild zien voor de ChristenUnie.